moestuin: 3 gratis tips voor een mooie oogst

Het is al weer bijna een maand geleden dat ik iets over mijn moestuintje heb laten horen, dus de hoogste tijd weer voor een moestuinartikel! Je moestuintje staat er mooi bij, maar hoe zorg je ervoor dat alles mooi blijft groeien en bloeien? Ik heb een aantal handige én goedkope (gratis!) tips om jouw moestuin te onderhouden.

Hieronder zie je trouwens de huidige stand van zaken in onze vierkante meterbak. De boontjes zijn toch een beetje jammerlijk mislukt, ik vrees dat dat komt door de uitbreiding van de melisse + waterschaarste rondom onze vakantie. Maar de slag wordt echt een mooie krop en de courgette doet ook zeker zijn best!

eierschalen tegen slakken

Hier in huize De Jong worden nog wel wat eieren verslonden. Dat produceert aardig wat afval, maar daar heb ik een oplossing voor! Verkruimelde eierschalen werken namelijk prima tegen slakken. Zelf heb ik standaard een oud champignonnenbakje met daarin keukenpapier op mijn aanrecht staan en lief gooit daar zijn eierafval in. Eens in de zoveel tijd moet je die dan met de hand verkruimelen en strooien rondom je sla, bladgroente en andere gewassen. Werkt echt! Verder helpt de calcium jouw plantjes groeien.

koffie- en theeprut als mest

Ik denk dat er geen huishouden is waar niet op dagelijkse basis een kopje koffie of thee genuttigd wordt. Zelf ben ik een theeleut en gaan er aardig wat bakjes per dag naar binnen. Maar wat doe je met het afval van die bakkies leut? Koffie- en theeprut zitten bomvol voedingsstoffen voor planten. Strooi eerst het afval uit over de aarde en bewater dan de planten zodat de stoffen goed opgenomen worden in de aarde. Katten zijn geen liefhebbers van koffie dus dat is ook nog eens een mooie bonus!

plastic flessen tegen mollen

Heb je een stuk grond waarin je regelmatig grote hopen aarde ziet verschijnen? Dan heb je misschien wel last van mollen. Tja, ze zien er misschien schattig uit maar ze kunnen een mooie tuin aardig verpesten. Om ze op een diervriendelijke manier weg te krijgen (exit mollenklemmen) heb je maar een paar dingen nodig: oude petflessen en een schaar. Knip de onderzijde van het flesje af en steek hem in de hoop, met de hals (zonder dop!) naar boven. Door het fluitende geluid van de wind langs de fles jaag je de mol weg.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips, maar ik vind het juist zo leuk om te focussen op het hergebruiken van afval. Want het geldt natuurlijk niet alleen maar voor kleding: ‘one womans trash is anothers treasure’. Het gaat net zoals bij onkruid, afval is maar relatief en iedereen heeft daar weer andere waardes voor en definitief van.

Wat is jouw ultieme moestuintip?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *