3x etensresten die je nu dus nooit meer weggooit

Kliekjeskoken, ik ben er dol op. Lekker rommelen met van alles en nog wat en kijken wat eruit komt. Heerlijk! Maar wist je dat er “afval” is dat je dus nog prima kunt gebruiken? Na het lezen van dit bericht gooi je nooit meer wat weg!

kikkererwtenvocht voor vegan eiwitschuim

Aquafaba is de holy grail onder de vegans. In ieder geval als ik het internet mag geloven. Zelf heb ik dit “wondergoedje” meermaals gebruikt voor heerlijke chocolademousse. Geen idee waar ik het over heb? Aquafaba is de benaming van het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Een goed excuus dus om een lui eco-meisje te zijn en niet zelf je kikkererwten te weken & koken…

In principe kun je het prima gebruiken als vervanger voor eiwitschuim. Je hebt alleen wel wat geduld nodig, want pas na ongeveer 10 minuten kloppen krijg je mooie pieken. En alleen de blikken met wat toegevoegd zout werken goed. Maar je moeite wordt beloont: de basis voor macarons en mousse is daar!

pompoenpitjes als snackje

Het is herfst en dan verschijnen opeens pompoenen in mijn winkelwagentje. Soep, quiche, stoofschotels staan garant voor ladingen pompoenpitjes die ik dan gaarne rooster in de oven. Verwarm ze totdat je ze hoort poppen, net zoals popcorn, en kruid ze met mijn favoriete specerij: gerookt paprikapoeder. En klaar is jouw lekkere hartige snackje. Ideaal voor onderweg ook!

kippenbotjes & groentenafsnijsels voor bouillon

bouillon in the making #broth #stock #bouillon #kippenbotjes #selderij #bouquetgarni #wortel #prei #ui kliekjeskoken

A post shared by José de Jong (@greenandthecities) on

Nigella Lawson is wat mij betreft een food goddess. Volgens mij heeft zij #foodporn uitgevonden voordat we überhaupt in hashtags dachten. Via haar kookprogramma kwam ik op een geweldig verzamelidee: kippenbotjes en groentenafsnijsels. Ze vormen namelijk de basis van zelfgemaakte kippenbouillon. Laat zelfgemaakte bouillon nog het toppunt van domestic bliss zijn!

Het principe is simpel: bewaar kippenbotjes, ja ook de afgekloven exemplaren van gasten in de vriezer. Hetzelfde geldt voor groentenrestjes zoals dat taaie uiteinde van preien, uienschillen, wortelkontjes, knoflookvelletjes of de stokjes van kruiden waarvan je alleen de blaadjes gebruikt. Kook ze geruime tijd in ruim water (samen met een bouquet garni: laurierblad, tijm, rozemarijn; whatever you like), haal door een zeef et voila: de basis van soepen en sauzen is klaar.

Ik krijg al weer helemaal zin om te koken en dat afval dus te hergebruiken! Wat ga jij als eerste maken?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *