5 x dit heb ik geleerd van Het Zero Waste Project

Een tijdje geleden mocht ik het boek Het Zero Waste Project, Een leuker leven met minder plastic ontvangen. Het heeft eventjes geduurd omdat ik het goed wilde lezen, maar ik heb hier zeker wat lessen uit geleerd waar jij hopelijk ook wat aan hebt!

Het AH-personeel snapt het doel van de herbruikbare zakjes niet. Supertof: bij Albert Heijn hebben ze sinds kort herbruikbare netje voor groente en fruit en stoffen tasjes voor brood. Maar het personeel snapt het nog niet helemaal. Van de week wilde ik een brood in zo’n tasje, maar vervolgens printte de medewerkster het label met de streepjescode uit (logisch) en plakte dat op zo’n croissantjes-zakje. Tja, dan ga je een beetje voorbij het doel, mensen.

View this post on Instagram

Ooohhh nothing beats fresh #croissants in the morning, right? ☕😊 I've decided to give up on the supermarket croissants (only if there's nothing else to eat btw, because they do come unpackaged 🤓) and now I choose the real deal instead. What a difference! 😍 These babies came fresh out of the oven at my favorite bakery and I was super careful transporting them in this cloth bag. A tin is better if you don't want to ruin them. Ohhh they are so fluffy and crispy and perfect! 😍 😊 #zerowaste #zerowasteliving #goingzerowaste #gozero #sustainable #zerowastehome #plantbased #wholefoods #plasticfree #noplastic #nowaste #hzwp #033 #plasticdieet #amersfoort #bulk #bulkisbeautiful #croissant #sunday

A post shared by Het Zero Waste Project (@hetzerowasteproject) on

Zonder nettasje kun je de deur niet uit. Het boek kwam bij mij thuis in zo’n nettasje. Ik ken het ding eigenlijk alleen van mijn oma en vond het altijd hopeloos ouderwets. Bovendien: ik heb al een mooie voorraad canvas tasjes. Maar dat was voor het nettasje. Er past werkelijk waar ontzettend veel in zo’n tasje en sterk dat ze zijn! Stiekem voel ik me een nonchalante française, die aankopen heeft gedaan op de markt.

Brutale mensen hebben de halve wereld… … en met een glimlach kom je erg ver. Ik moest echt even over mijn schaamte heen komen. Zo was ik laatst bij de Simon Lévelt in Dordt voor een voorraadje losse biologische earl grey thee, mét mijn grote theebus. Maar de beste man vond het geen probleem, woog netjes twee ons af en wonderwel paste het perfect in mijn theebus. De sticker met streepjescode heeft ook meteen een handige datum en dus plakte hij hem onder het blik. Super handig en attent! Zo zie je maar weer: wie niet vraagt, wie niet wint.

Een partner in crime is zeker aan te bevelen. Met lief proberen we wel afval te verminderen. Hij was diegene die met de herbruikbare groentezakjes van de Appie kwam. Maar de één is nou eenmaal minder toegewijd als de ander. Gelukkig hebben Nicky en Jessie elkaar als klankbord en partners in crime. En omdat ze beiden ergens anders woonden, konden ze elkaar ook tips uit de praktijk geven.

View this post on Instagram

Hey there new folks! Als je ons nog niet kent en net volgt denk je misschien 'wie zijn die famous handmodellen die die smoothies vasthouden', want foto's van onszelf plaatsen we zo min mogelijk 🙆 maar omdat het altijd wel leuk is om een gezicht achter een kanaal te zien doen we het nu toch.😀 Wij zijn Jessie (op de foto met pony 🐴) en Nicky. Twee zussen die sinds 2014 eigenlijk nauwelijks afval hebben. Van plastic worden we al helemaaaal niet blij. In 2014 begonnen we ons zero waste lifestyle blog Het Zero Waste Project, omdat we merkten dat er nog geen online platform in Nederland was voor zero wasters met onze lifestyle. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een boek dat op 18 september in de boekhandels ligt (exciting!! 🎉 🎈 Zorg ervoor dat je je pre-order vast in orde maakt want geloof ons: dit wil je lezen). 😏 😉 Naast ons blog en boek hebben we allebei nog gewoon een baan, soort van sociaal leven en geven we presentaties, lezingen en advies over zero waste. Je vindt ons op conferenties, in bulkwinkels, bij teammeetings met de vrijwilligers van het @plasticdieet of gewoon op de bank met onze gedeelde kat Purrlock 🐱🐈 heb je vragen? Stel ze gerust! Vinden we (meestal) leuk, hihi. #zerowaste #zerowasteliving #goingzerowaste #gozero #sustainable #zerowastehome #trashisfortossers #plasticfree #noplastic #nowaste #hzwp

A post shared by Het Zero Waste Project (@hetzerowasteproject) on

Opnieuw beginnen is geen falen. Je zult ongetwijfeld tegen obstakels aanlopen, zoals de zussen ook doen. Opnieuw beginnen en kijken wat voor je werk is alles behalve falen. Er is niet maar één waarheid, maar één weg die naar Rome leidt. Dus opnieuw beginnen betekent gewoon met frisse moed kijken naar wat wél werkt voor jou, en niet naar wat niet werkt. Want uiteindelijk hou ik ervan om te focussen op het positieve, om wat je wel kunt doen. Dat maakt het leven toch alleen maar leuker, toch?

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *