report | amsterdam dance event 2015: festivals gaan groen!

Het festivalseizoen mag dan misschien wel zo goed als afgelopen zijn, maar dat betekent niet dat er niets meer gebeurd in festivalland. Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor 2016 in volle sneltreinvaart-gang. Electrische trein of course, want de festivalbezoekers zijn kritisch en willen een maatschappelijk verantwoord evenement. 

Het Amsterdam Dance Event organiseerde tijdens hun conferentie ADE GREEN, een dag  gewijd aan het verduurzamen van grote feesten. En als duurzame blogger werd ik uitgenodigd om een kijkje te nemen. Super gaaf!

yet another inspiring workshop at #adegreen #adeconference #ADE15 #amsterdam

Een foto die door green_and_the_cities is geplaatst op

Van vegetarische festivals tot organic food trucks, van gerecyclede plastic doppen tot statiegeldbekers; ik zag, en vooral hoorde, het voorbij komen. Na het ondertekenen van de Green Deal Afvalvrije Festivals – onder andere Welcome To The Futere en Solar Festival zetten hun krabbel – kreeg staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur & Milieu (die de laatste tijd onder vuur ligt vanwege ProRail) uit handen van DJ Joris Voorn het eerste WasteBoard; een skateboard gemaakt van omgesmolten plastic doppen. Hiermee lanceerden Mansveld en de DJ het platform Pluk, waar consumenten duurzame deals kunnen sluiten. Denk aan het eerder genoemde WasteBoard, maar ook de Sfeerpeer (een sfeervol LED-licht) en Roetz-bikes.

Na een pauze en het genot van een Nice’je (het h’eerlijke waterijs bomvol fruit, red.) bezocht ik mijn tweede sessie over duurzaam eten op festivals. Erg interessant natuurlijk, alleen al omdat de term “duurzaam” zo breed is: slow food, fair trade, biologisch, sociaal verantwoord… De derde workshop had ook een interessant thema: hoe verduurzaam je een festival? En zo kom je erachter dat communicatie essentieel is. Want had jij gehoord dat de Eurovision Song Contest in Wenen afgelopen voorjaar duurzaam was? Dat het een heus label had? Yours truly in ieder geval niet..

Festivalseizoen 2016 belooft dus een stukje groener te worden. Ik kijk uit naar volgend jaar zomer!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *