bietenstamppot: heerlijke zomerstamppot

Stamppotten associeer je misschien met winter, maar juist in de zomer zijn stamppotten ook heerlijk. Voor mij is stamppot rauwe andijvie één van de gerechten van de zomer. Maar sinds kort heb ik daar nog  een favoriet bij: bietenstamppot. Hij is heerlijk fris en kan prima vega of vegan gemaakt worden!

Deze stamppot is geïnspireerd op de stamppot die ik kookte uit de HelloFresh box vorig jaar. Hier en daar heb ik hem aangepast en lekker voor mezelf gemaakt, dat vind ik juist zo leuk aan zelf koken. Het recept is voor ongeveer vier borden, maar het hangt een beetje af van hoe groot de eters zijn voor hoeveel personen dit gerecht is. Wil je hem vegan maken, dan laat je simpelweg de geitenkaas weg en voeg je wat geroosterde pinda’s toe voor eiwitten.

bietenstamppot: ingrediënten

  • 1000 gram gekookte bieten
  • 1500 gram aardappels, in schijfjes
  • 100 gram geitenkaas in stukjes (vega) of drie handjes ongezouten pinda’s (vegan)
  • twee uien in halve ringen
  • balsamico-azijn
  • peper

bietenstamppot: bereidingswijze

Kook de aardappels in ruim water in ongeveer twintig minuten gaar en giet af. Bak ondertussen de uien tot ze zacht zijn. Blus af met een scheut balsamico en laat karameliseren. Giet de bieten af, vang het bietensap op en snijdt de bieten in stukken.

Voeg samen met het sap toe aan de aardappels en stamp. Breng op smaak met peper. Garneer met de uien en kaas/pinda’s.

Eet smakelijk!

Dit is zo’n typisch gerecht wat je ook goed lauwwarm kunt eten en waarvan je een restje prima kan invriezen voor een andere keer. Ideaal wanneer je eens geen tijd hebt om te koken of misschien wel gewoon geen zin, maar je wel wat lekkers en gezonds wilt eten.

Wat is jouw favoriete stamppot?

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *