anti-menstruatie | dinsdag dilemma

Menstruatie, het is zo’n onderwerp waar je niet echt bij stilstaat tenzij je aan family planning doet. Je menstrueert, hebt er wel of niet last van, je doet je voorzorgsmaatregelen en na een week ofzo is het bloederige gedeelte van jouw cyclus voorbij. So far so good.

10,5 maand lang heb ik me hier niet over te bekommeren. 6 weken na Marius’ geboorte vond moeder natuur wel dat mijn lichaam klaar was voor een eventuele № 2. Dacht het toch even niet… Maar sinds die tijd “moet” ik me wel weer bezighouden met mijn bloederige cyclus. Wat zijn mijn opties en waar voel ik me fijn bij?

reguliere tampons & maandverband

Als tiener begon ik, zoals ongetwijfeld zovelen, met het gebruik van maandverband. Later switchete ik naar tampons. Nooit dacht ik na over waar die van gemaakt waren en wat ik nou eigenlijk in bracht, ik koos vooral voor een huismerk en was niet zo kieskeurig. Maar nu staat het me toch een beetje tegen om iets in mijn lichaam te stoppen dat zo vol gifstoffen zit. De vagina is toch wel een goed absorberend deel van je lichaam dus is een beetje voorzichtigheid geen overbodige luxe.

bio tampons & maandverband

Gelukkig zijn er een aantal producenten die jouw intieme gezondheid als zorg nummer 1 hebben en die tampons en maandverband van ongebleekt, biologisch katoen maken. Voorbeelden zijn Natracare, Cottons en het ludieke Yoni. Desalniettemin breng je iets aan dat kan broeien en de tamponziekte (TSS, Toxic Shock Syndroom) kan veroorzaken. Daar voel ik me niet zo fris bij.

menstruatiecup

Sinds kort zie ik ook de menstruatiecup bij YouTubes voorbij komen. Het principe is simpe: je brengt een flexibele cup in die de boel vacuüm afsluit en die je na zo’n 8 uur leegt, omspoelt en weer inbrengt. Weg steeds nieuwe tampons kopen, weg afval en weg elke 2 uur verschonen. Wel is het even een investering maar die dingen schijnen echt eeuwig mee te kunnen. YouTuber Vera Camilla deelt haar bevindingen met de Mooncup menstruatiecup:

Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik wil. Een menstruatiecup klinkt ideaal maar het is toch een uitgave. Daarnaast vind ik het idee van siliconen ook niet helemaal fijn. Wellicht dat er ook variaties van natuurrubber zijn. De zoektocht gaat dus nog even door.

Waar kies jij voor tijdens jouw menstruatie? Wat zou je echt nooit proberen?

Liefs, José

Foto’s: Yoni, Mooncup

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *