juni is buy nothing new month

Tenzij je onder een steen hebt gelegen kun je het niet ontkennen: de zomer is hier. En ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij kriebelt het om mijn garderobe op te ruimen en er mooie zomerse items aan toe te voegen. Precies wat de modegiganten willen. En precies wat Vivian Vos wil veranderen met haar Buy Nothing New Month. Say what?

‘We willen dat ons leven om mensen en ervaringen draait, maar de focus ligt meer op spullen dan we willen toegeven. Als kinderen van de consumptie-maatschappij is ons geleerd dat we spullen nodig hebben om gelukkig te zijn. We hebben een huis vol verzameld. Al die spullen sjouwen we met ons mee en we blijven de collectie uitbreiden. Waarom eigenlijk? En wat voor impact heeft het produceren van deze ongebruikte spullen op het milieu en de mensen die het maken?’ (Buy Nothing New Month)

buy nothing new month

Dat moet anders kunnen, dacht Vivian. Daarom startte ze met een vriendin in juni een Buy Nothing New Month. Via ’s werelds eerste crowdfundingplatform CollAction willen de meiden 250 mensen aanzetten om een maand lang niets nieuws te kopen. Geen kleding, maar ook geen interieurspullen, huishoudelijke apparaten, you name it.

Niets meer kopen? Hoe dan? Nou, gelukkig gaat het niet zo ver. Tweedehands spullen zijn gelukkig niet off limit, dus je kunt naar hartenlust de kringloop bezoeken (maar niet teveel of course). Om je te inspireren krijg je van Vivian wekelijks een inspirerende mail met tips. En ben je midzomer toe aan een injectie van fashion in jouw garderobe? You’re invited to a swopping party! Misschien zie ik je daar?

Allemaal leuk, lief en aardig die nieuwsbrieven, maar wat als je even een emergency peptalk nodig hebt? Facebook, baby! Via het social platform kun je ervaringen en spullen uitwisselen en zie je wie er nog meer een maand lang niets nieuws kopen.

power to the people

Met deze actie wil Vivian niet alleen ons consumenten wakker schudden. Het Hogere Doel moet ook gediend worden; de politiek moet wakker worden. Bij 250 toezeggingen krijgt de (gloednieuwe) Minister President een mooi voorstel op zijn bureau: het BTW-vrij maken van reparaties. Als ze het in Zweden kunnen, dan waarom niet hier? Voor mij is dat al een reden om mee te doen aan de Buy Nothing New Month! Meld je aan en doe mee aan Buy Nothing New Month.

Zou jij een maand lang kunnen zonder iets nieuws te kopen? Wat koop jij (al) tweedehands?

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *