capsule wardrobe: wat is dat?

Nu ik het einde van mijn zwangerschap nader, merk ik dat mijn kledingkast uitgedund is. Kleding die ik (tijdelijk) niet meer kan dragen heb ik verwijderd en op zolder opgeslagen omdat er niets depressiever is dan mooie kleding te zien hangen die je niet past. In de afgelopen 8 maanden zijn er dan ook vooral een paar basics bij gekomen die lekker stretchy zijn, heb ik wat positiekleding geleend en zie ik dat ik een mini-garderobe ontwikkeld heb. Daarnaast heb ik na een mini kleurconsult bij het Shop ’n Style event alle kleding uit mijn garderobe verwijderd die me eigenlijk niet staan. Rode en oranje kledingstukken zul je niet meer tegenkomen en lichtblauw en zwart overheersen mijn garderobe. Nu kom ik bij andere EcoFab bloggers zoals Sophie van naoki.nl en Laura van lauraenjames.com de term capsule wardrobe tegen en die fascineert me.

mijn zwangerschapsgarderobe: vooral koele tinten en jurkjes, met uiterst links en rechts kleding die ik nu niet draag

wat is een capsule wardrobe?

Een capsule collectie is eigenlijk heel simpel. Het omvat een kleine garderobe die alles omvat wat je maar nodig hebt, maar dan vooral de essentials. Je sorteert je kleding uit naar stukken die vallen onder een paar punten:

  • de kleur past goed bij jou
  • je voelt je comfortabel in het kledingstuk
  • het kledingstuk combineert goed met andere stukken

hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Key is het daarbij om kritisch te zijn. Je kunt kiezen om de seizoenen (lente & zomer, herfst & winter) te scheiden zoals Laura of voor een 365-collectie te kiezen zoals Sophie. Dat hangt er een beetje vanaf of jij bijvoorbeeld in de zomer andere tinten draagt (bijvoorbeeld fellere kleuren) of vaker kiest voor blotere kleding. Een regel voor hoeveel kledingstukken je maximaal mag hebben is er niet, al zie ik meestal een richtlijn van 30-45 kledingstukken (inclusief schoenen). Laura kiest er bijvoorbeeld voor om elke drie maanden een nieuwe collectie samen te stellen en de rest van haar kleding op zolder te bewaren. Een goede tip, want zo kom je er vanzelf achter welke kledingstukken je mist en wat je eigenlijk nooit draagt.

‘leuk allemaal, maar waarom zou ik een capsule wardrobe samenstellen?’

Je kent vast wel dat gevoel wanneer je voor de kast staat: wat moet ik aantrekken. Wij mensen lijden (steeds meer) aan keuzestress. Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we echt in slaap gevallen zijn (ja, je weet dat je zelfs keuzes ligt te maken in bed) staan we voor dilemma’s. Wist je dat we 80% van onze tijd maar 20% van onze garderobe dragen? Nou, vanwege al dat gedoe kan een capsule collectie erg handig zijn. Je hebt een goed overzicht van de kleding die jij in je bezit hebt, je weet welke outfits je hiermee kunt samenstellen en je hebt een duidelijk beeld van wat er wellicht mist aan jouw garderobe. Klinkt ideaal toch?

duidelijk geslaagde outfits want mijn kleurtype: koel

capsule wardrobe: mijn actieplan

Daarom heb ik mezelf voorgenomen om ook aan een capsule wardrobe te beginnen zodra ik bevallen en een beetje in shape ben. Doordat veel kleding al maanden niet meer in mijn kast hangt is het maken van keuzes hopelijk makkelijk. Kleding die ik niet meer ga dragen zal ik verkopen via instagram en/of marktplaats, verzamelen voor een kledingruilfeestje of inleveren in een kledingbak/bij een kringloopwinkel. Twijfelgevallen gaan naar zolder, waarna ze misschien alsnog weggedaan kunnen worden. Ik denk dat ik over een paar maanden nog een update ga geven dus to be continued..!

deze kledingstukken gingen naar een nieuwe kledingkast bij mijn laatste Little Green Dress kledingruilfeestje, waarvan duidelijk is dat er al twee items waren die niet bij mijn kleurtype passen

Hoeveel kledingstukken hangen er in jouw kledingkast? En hoeveel daarvan heb je al een halfjaar niet gedragen?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

One Comment

  1. Leuk om te lezen! Ik heb geen spijt van mijn keuze om veel kleding weg te geven, het voelt zoveel lichter en praktischer. De capsule garderobe die ik eerder dit jaar deelde op mijn blog is in al die maanden slechts met 1 item uitgebreid (een zomerjurkje). Het is echt niet moeilijk, leven met minder kleding :) Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *