coca cola duurzaamste frisdrank volgens rankabrand

Vorig jaar stond Oggu bovenaan de jaarlijkse frisdrankranking van RankaBrand. Met 100% biologische ingrediënten en flessen van minimaal 50% gerecycled plastic was Oggu duidelijk het braafste jongetje uit de klas. Helaas is het bio frisdrankmerk failliet gegaan, waardoor het voor ons consumenten moeilijker was om te weten welk frisdrankmerk je met een goed gevoel kan drinken. RankaBrand raadt ons Coca Cola aan.

De top 10 ziet er nu als volgt uit:

De gehele ranking en meer info lees je hier.

plantaardige flessen

De flessen en blikjes bepalen het grootste deel van de ecologische voetafdruk van frisdrank. Daarom zijn bioplastics (gemaakt van planten) en gerecycled plastic in opkomst. Bij Spa is dit percentage al 25%! Coca Cola kreeg veel meer publiciteit met de Plant Bottle, maar zit nog rond de 5%, dat geldt dus ook voor de Coca Cola merken Fanta en Sprite. Wel wil Coca Cola in 2015 minimaal 25% van de flessen maken met gerecycled en plantaardig plastic. Helaas blijft Pepsi (met 7UP) achter, het bedrijf zegt wel te werken aan meer milieuvriendelijke flessen, maar heeft nog geen percentage bekend gemaakt.

suiker

Frisdranken bestaan doorgaans vooral uit water en suiker. Een flesje van een halve liter bevat 50 gram suiker, dat zijn 12 klontjes. De suiker bepaalt daarmee ook een aanmerkelijk deel van de ecologische voetafdruk van je glaasje prik. Het is dus belangrijk of de suiker fairtrade is. Op de suikerrietplantages over de hele wereld zijn de arbeidsomstandigheden nog veel te vaak slecht: het werk is loodzwaar. Gelukkig pakken steeds meer partijen de sociale- en milieuproblemen aan, zoals Fairtrade (Max Havelaar), Rainforest Alliance en Bonsucro.

Daarom bevraagt RankaBrand de frisdrankmerken naar de herkomst van de suiker, en als het rietsuiker betreft, of deze is gecertificeerd. Alleen Coca Cola geeft hier wat informatie over, het bedrijf doet mee aan het Bonsucro initiatief. Maar het zijn de eerste stappen. Geen van de frisdrankmerken heeft al een percentage bekend gemaakt voor het deel van de suiker dat inmiddels ook echt verantwoord is, bijvoorbeeld via een keurmerk. Een lange weg te gaan dus nog!

waarom coca cola?

Stel dat je moet kiezen, dan zegt RankaBrand: neem lijstaanvoerder Coca Cola. Het bedrijf laat zien welke stappen het zet om duurzamer te worden en heeft de eerste mijlpalen gezet, en behaalt op hun criteria nu de meeste punten.

Related Post

José de Jong

2 Comments

  1. Echt!? Die van rankabrand kijken dus niet verder dan de globale supermarkt en hebben duidelijk nog nooit gehoord van bionade, whole earth, isis, hollinger,… gehoord! :-(

    • Wat ik weet, is dat RankaBrand vooral kijkt naar de grote merken die je in de standaard supermarkt kan vinden. Maar voor meer vragen moet je denk ik bij RankaBrand zelf terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *