to vast or not to vast? | dinsdag dilemma

Ik zat een paar avondjes geleden even met lief te brainen over greenandthecities.nl en hij zei: ‘Waarom schrijf je niet wat meer van jouw hersenspinsels op? Je staat vast wel eens voor dilemma’s en je lezers vast ook wel.’ Nou, dat heb ik ter harte genomen en daarom bij dezen een nieuwe rubriek: dinsdag dilemma’s. Elke week dus een kleine overweging slash brainwave over vraagstukken uit het dagelijks leven.

Jullie zullen het misschien niet weten – of er misschien niet van gehoord hebben – maar elk jaar doe ik mee aan de vastentijd. Carnaval is zo’n gemeentegoed dat velen de periode waaraan hij vooraf gaat, de vasten, voor het gemak vergeten. In het Christendom, net zoals de Ramandam voor de Islam en Jom Kippoer voor het Jodendom, is de vastentijd een periode van inkeer en bezinning. Klinkt een beetje zwaar en old skool, maar voor mij betekent dat dat ik tijdens deze periode van 6,5 week (waarbij de zondagen als “feestdag” niet meetellen) niet snoep, geen tussendoortjes eet en geen alcohol drink.

Als borstvoedende moeder is dat tweede niet zo moeilijk – uitgezonderd van Saint Patrick’s Day (17 maart) die wij dit jaar willen vieren – maar dat minder eten is wel tricky. Want waar voorheen ik makkelijk 3 kilo verloor in de aanloop van Pasen – die er trouwens ook weer in de loop va het jaar eraan kwam – moet ik nu wel écht letten op mijn calorie-inname. Ik wil namelijk geen tekorten oplopen en zo Marius tekort doen. Maar ja, om nou mijn principes op te geven…

Daarom ga ik het dit jaar ietsjes anders aanpakken. De alcohol en snoep zijn nog steeds een no go, maar tussendoortjes heb ik echt nodig. Vlees en vis laat ik al vaak staan, maar ga ik proberen nog meer te minderen; een VeganChallenge light dus. Daarnaast wil ik me minder druk maken over hoe ik eruit zie en neem ik me voor om geen make-up te dragen en voor zwarte outfits te gaan; een soort van The Uniform Project dus. Poeh, nu ik dit zo schrijf klinkt het toch best wel streng en zwaar. Toch wil ik laten zien dat sober leven niet meteen een straf kan zijn en is het letterlijk een moment van bezinning: ik denk zo na over wat ik eet en over hoeveel kleding in nou echt nodig heb en sta ik stil bij diegenen die minder fortuinlijk zijn.

Via Instagram hou ik jullie op de hoogte met #40daysofmodesty. En we zullen wel zien hoe het bevalt!

En dat was ‘m dan, mijn eerste dinsdag dilemma. Hoe sta jij tegenover een periode van vasten / sober leven / minder consumeren? En heb jij misschien een dilemma dat je mij wilt voorleggen? Let me know!

Liefs, José

Foto’s: sawdust_media, gordonplant

Related Post

José de Jong

2 Comments

    • Altijd fijn om te horen als je niet de enige bent! Op wat voor manier doe jij mee? Ik weet niet precies hoe de vastentijd voor Katholieken is. Heb je vandaag een askruisje gehaald?

      Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *