[diy] kleding verfen met… groente?

Verf is behoorlijk vervuilend. Niet voor niets bestaat het gezegde “in China dragen niet de mensen, maar de rivieren de kleuren van het modeseizoen”. Daarom had ik al een tijdje de wens om zelf eens aan de slag te gaan met natuurlijke verfstoffen. Maar waar vind je die nou? Gelukkig vond ik een DIY met diverse groenten waarmee je zo ongeveer alle kleuren van de regenboog in stof kan vereeuwigen.

De mogelijkheden zijn oneindig! De basiskleuren haal je uit de volgende dingen van de groente- en fruitafdeling van jouw super:

 • Rozige/rode verf: bieten en blauwe bessen
 • Blauwige/paarse verf: zwarte bessen en rode kool
 • Koperkleurige/oranje verf: uienschillen
 • Gele verf: sinaasappel- en citroenschillen
 • Groene verf: spinazie

hoe te handelen:

Snij de ingrediënten van de kleur van jouw keuze klein. Doe ze in een pan, en schenk daarop twee keer zoveel water als de kleurstoffen. Breng aan de kook en laat ongeveer een uurtje doorsudderen. Om een intensere kleurstof te krijgen, laat je het vervolgens van het vuur af een nachtje weken. Vervolgens giet je het geheel door een zeef en zo krijg je de verf.

Om ervoor te zorgen dat de verf goed pakt, moet je eerst de stof die je wilt verven prepareren. Per groente of fruit verschilt dit:

 • Voor bessen is zout essentieel: voeg een half kopje zout toe aan acht kopjes water en laat de stof hierin een uurtje pruttelen.
 • Met groenten gebruik je azijn: meng één deel azijn met vier delen water en laat de stof hierin een uurtje pruttelen.

Als je de stof uit de preparatievloeistof haalt, moet je hem uitspoelen met koud water. Nu kun je verven! Hoe lang je de stof in de verfvloeistof laat zitten bepaalt hoe diep de kleur wordt. Succes!

Zou jij op deze manier jouw kleding verven?

Bron: Free People

Related Post

José de Jong

14 Comments

 1. Hoe lang liet jij het stof in de kleurstof weken? Ik wil dit met een klasje doen dus heb niet echt de tijd om het uren te laten trekken :s

 2. Als je het kledingstuk in de verfvloeistof doet, moet het dan weer koken en zo ja, hoe lang dan?

 3. Dank voor de duidelijke uitleg , ik ben het nu aan het proberen met uienschillen . De stof ga ik verwerken in sieraden . Er leuk om er wat meer mee te gaan doen . Groet, Lieke

 4. Dit is precies wat ik zocht, zonder er naar op zoek te zijn, hoe leuk! Ik wil een groot tweepersoons hoeslaken gaan kleuren naar (Indigo) blauw (om er vervolgens een patroon in te ‘bleken’. Kun je tijdens t kookproces al inschatten wat de kleur gaat doen? En hoeveel ‘verf’ maak je aan..

  Dank voor je post, geweldig!

 5. Hallo allemaal, eigenlijk heb ik een vraag…. Is de groentekleuring ook weer terug te draaien? Ik wil mijn witte vitrage roze maken. als het niet naar wens is kan ik ze dan ook weer wit krijgen? ik hoop snel op reactie. bvd ilona

  • Hi Ilona,

   Sorry dat ik nu pas reageer. Ik heb zelf geen ervaring met het ontkleuren van spullen op een natuurlijke manier. Wellicht dat een zoektocht op internet je verder helpt. Succes!

   Liefs, José

 6. Helaas is het kleuren met spinazie finaal mislukt… 900gr spinazie gebruikt voor 9 hydrofielen en het werd heel lichtgeel. Toch maar naar de Hema gegaan!

  • Hi Daniëlle,

   Wat jammer om te horen! Heb je daar textielverf gehaald? More luck next time!

   Liefs, José

  • Hi Liza,

   Ik ben geen expert, maar ik heb wel eens gehoord dat wanneer je kleurt met bessen (waaronder bramen vallen) je zout gebruikt (1:16) en bij andere fruit- en groentesoorten zout (1:4). Ik ben benieuwd naar het eindresultaat! Plaats je een linkje naar de uitkomst?

   Liefs, José

 7. hi Jose,
  Dit was wat ik zocht, ik ga een wit linnen jasje verven met uienschillen. enig idee hoeveel schillen je moet gebruiken per 100 gr stof om kleur te krijgen?
  lfs cc

  • Hi CC,

   Poeh, daar vraag je me wat. Maar aangezien er zo veel vragen zijn, ga ik binnenkort experimenteren met verschillende kleuren. Stay tuned!!

   Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *