docu’s to watch: 3 kijktips

Soms heb je zin in iets luchtigs zoals een romkom of een foute 80s film. Soms heb je zin in inhoud zoals een documentaire. Voor deze herfst geeft ik je 3 must sees die de moeite waard zijn. Ik zou zeggen: pak een kop thee en installeer je op de bank onder een plaid!

before the flood

In de zero’s had je An Inconveniant Truth. Dat er een decennium later wederom behoefte is aan een documentaire over klimaatverandering is eigenlijk een beetje triest. Hebben we niets geleerd van Al Gore’s film? Doen we allemaal keihard aan struisvogelpolitiek?

In Before the Flood laat Leonardo DiCaprio zien dat klimaatverandering meer is dan het aloude “opwarmen van de aarde”. Dat is zó jaren noughties. Het klimaat wordt extremer. Deze interessante docu van National Geographic laat zien dat klimaatverandering geen hoax is, wat president elect Donald Trump dan ook wil beweren (namelijk dat het een plot van China is om onze economie over te nemen).

the refugees who make our clothes

Sinds de ramp in Bangladesh is er veel aandacht geweest voor kinderarbeid. Toch lijkt er niet veel veranderd te zijn, wat bleek uit een korte reportage die de BBC maakte. Syrische vluchtelingenkinderen maken “onze” kleding, van merken zoals Marks & Spencers en Asos, in Turkije. Made in Europe verliest hiermee een klein beetje van zijn geloofwaardigheid en dat is jammer!

tony

Wie kent ze niet: de repen van Tony’s Cholonely? Yours truly is totally obsessed met karamel-zeezout variant van deze slaafvrije chocoladereep. Maar is hij wel zo eerlijk als hij zich voordoet? Teun van de Keuken, bekend van de Keuringsdienst van Waarde, onderzocht een decennium geleden de cacao-industrie en kwam tot de conclusie dat als hij de werkwijze van de chocoladeboeren niet kon veranderen, hij zelf maar aan de slag moest. Enter Tony’s. In deze documentaire zie je hoe de populaire reep tot stand kwam en hoe het nu staat met de missie “op weg naar 100% slaafvrije chocolade”.

Het is misschien wat zwaar op de maag, zoveel seriousness, dus kijk in mate zou ik zeggen!

Wat is volgens jou verplichte kijk-kost?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

2 Comments

    • Hi Galina,

      Ja die ken ik van naam, ik was een beetje huiverig om hem te zien maar nu ga ik hem zeker aan mijn to-watch-list toevoegen! Wanneer zag je deze docu voor het eerst?

      Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *