duurzaam = duurkoop?

Duurzaam doen, ja dat willen we allemaal, maar is dat niet hartstikke onhandig en ook nog eens duur? Voor velen klinkt biologisch eten toch vooral iets voor de elite, voor yuppen die naar de farmers market gaan. Maar wie slim inkoopt hoeft helemaal geen fortuin kwijt te zijn aan eerlijk eten!

een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Natuurlijk, als je altijd maar koopt/kookt waar je zin in hebt dan kun je een dief van eigen portemonnee zijn. Vegetariërs die altijd maar naar de standaard vleesvervangers grijpen zijn zeker duurder uit. Maar een slimme meid is op haar toekomst voorbereid en koopt met beleid. Aanbiedingen zijn dus zeker essentieel!

Bij veel supermarkten zijn producten die nog maar een korte houdbaarheidsdatum, met korting te koop. Bij Albert Heijn is er de welbekende 35% kortingssticker, maar ook andere supers hanteren een soortgelijk systeem en korting. AH heeft zelfs een testfase voor en app waardoor je kan zien welke artikelen is jouw filiaal een 35% kortingssticker hebben!

Wat ik vaak doe is eerst een rondje door de supermarkt lopen en kijken wat er dus op het gebied van biologisch en vegetarisch een kortingssticker heeft. Vaak kun je deze producten nog wel invriezen, of bereiden waardoor de je houdbaarheidsdatum met een dag of twee kunt verlengen. Verder nog een handige tip: er is een verschil tussen de THT- (tenminste houdbaar tot) en TGT- (te gebruiken tot) datum; de eerste zit op lang houdbare, droge producten zoals rijst en geblikt voedsel, de tweede op verswaren zoals vlees, zuivel en groenten. De tweede moet je zeker in de gaten houden maar de eerste is meer een leidraad en een garantie voor de kwaliteit. Over het algemeen kun je wel stellen: staat de verpakking niet bol, dan is het product niet bedorven. Wie had dat gedacht?

denk out of the box

Nog even terugkomend op vegetarisch en veganistisch eten. Groentjes zijn vaak geneigd om naar de geijkte vleesvervangers te grijpen. Zeker, soms zijn ze lekker en handig (ik zou niet zonder een Toscaanse carré, een groenteburger en falafel op z’n tijd kunnen), maar veel lekkerder en goedkoper is om verder dan het wannabee vlees te kijken. Check bijvoorbeeld de Indiase keuken, waar vleesloos eten veel normaler is en curries dagelijkse kost zijn. Sla eens een vegan kookboek erop na (ik kan Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer en de Groene Meisjes van het gelijknamige blog zeker aanbevelen)! Maar vooral: experimenteer!

Verder moet je ook niet denken dat biologisch en/of fairtrade altijd veel duurder is. Ik shopte vandaag bijvoorbeeld bij Albert Heijn en kwam tot de verbazende ontdekking dat fairtrade bananen slechts 10 cent per kilo duurder zijn, en dat biologische diepvries rodekool van het huismerk net zo duur is als eenzelfde verpakking van Iglo. Vergelijken loont dus zeker ook!

Al met al hoop ik dat je door deze tips creatiever in de keuken zal zijn en dat je er ook echt wat mee kunt. Heb jij nog tips om duurzaam en toch niet duur te eten, dan hoor ik ze graag!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *