duurzaam ouderschap: it’s up to you!

Nog voordat ik zwanger was, wist ik dat ik een kleintje op een mooie wereld wilde zetten. ‘ Een beter milieu begint bij jezelf,’ zowel in letterlijke als figuurlijke zin. En hoe wil ik dat bereiken? Door zowel in mijn persoonlijke leven, als in dat van mijn gezin, weloverwogen keuzes maken. Wat dat betekent voor mij? Tweedehands spullen en wasbare luiers bijvoorbeeld.

In mijn duurzame due date video’s op YouTube vertelde ik hier meermaals over. Ik liet tweedehands kleding zien die ik had gekregen, gaf een room tour met preloved meubels en unboxte een wasbare luier-pakket. Wat schetste mijn verbazing? De pittige reacties die ik kreeg. Tuurlijk, iedereen mag zijn mening hebben en die ventileren, we leven in een vrij land. Maar je moet een ander ook respecteren om zijn keuzes.

‘Wat een gedoe, sorry hoor je kan net zo goed gewoon luiers gebruiken’ (wasbaar luieren, hoe bevalt dat?)

‘Waarom veel tweedehandse kleding als het je 1e kindje is. Wil je zelf niet zoveel geld uitgeven aan je eigen kind?’

En dezelfde persoon: ‘Sorry maar ik ga mijn baby echt geen 2e handskleding laten dragen. Zelf zou ik het niet erg vinden om eens wat 2e hands te kopen, maar een baby heeft een zeer kwetsbaar huidje. Dat doe ik echt niet. Daarnaast denk ik je mag een kindje krijgen en je kunt het betalen waarom dan een kwetsbaar mensje iets laten dragen wat zovaak is gedragen en gewassen…. komop we leven in nederland, niet in Afrika dat je het niet kunt betalen.’ (babykamer roomtour)

Je kunt het lezen: meningen kunnen erg heftig zijn. Maar waarom zou je een ander niet in zijn waarde laten? Waarom zou je iemand bekritiseren om zijn keuzes? Het is zo makkelijk om “anoniem” je gal te spuwen op een ander zijn welbedoelde intenties. Wie heeft de waarheid in pacht? En zouden we als moeders onderling niet solidair moeten zijn?

Ik nam me voor om het gesprek positief aan te gaan, maar ik merkte dat velen niet open staan voor een andere mening. “Mijn waarheid” wordt “de waarheid”, lijkt het wel.

Gelukkig las ik ook positievere berichten:

‘Niks voor mij hoor geef mij maar gewoon de wegwerp luiers. Ik ben 6/6/16 bevallen en dat baby kleertjes wassen is al een hele opgave dus dit is zeker niks voor mij hihi veel succes ermee en respect’ (kaatje katoen luierpakket unboxing)

‘Wauw, wat een rare reacties zeg! Zelf koop ik het ook liever nieuw, maar ik heb daar weer m’n eigen redenen voor. Vooral de eerste maatjes gaan zo hard dat soms kleertjes maar 1x gedragen worden (of zelfs helemaal niet) en dan in de kast verdwijnen’ (babykamer roomtour)

‘Wij zijn mede dankzij jou vlog ook met de wasbare bamboe luiers begonnen van totsbots en little lamb! Ik ben helemaal tevreden over dit systeem, bedankt voor het delen van je ervaringen!’ (wasbaar luieren, hoe bevalt dat?)

Ieder mens is anders – gelukkig, hoe saai zou het zijn als we allemaal klonen waren? – met zijn eigen normen en waarden. Ieder mens heeft het recht op zijn mening en het uiten daarvan. Maar laten we één ding af spreken: laat iemand anders in zijn waarde. Het zijn tenslotte niet de Amerikaanse verkiezingen.

Liefs, José

Foto: Anthony Pratap

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *