[duurzame d-day] bloemen

December 2013 stapt Green and the Cities’ José in het huwelijksbootje. Haar goede voornemen? Dit zo groen mogelijk doen. Want wat blijkt? Trouwen mag dan misschien wel voor eeuwig zijn, maar duurzaam is het allesbehalve. Volg haar in haar zoektocht hoe je zo eco mogelijk kan trouwen. Vorige keer kon je al wat lezen over een real life Duurzame D-Day: fairtrade. Deze keer: bloemen.

Bloemen zijn een groot onderdeel van de sfeer van een bruiloft. Als bruid draag je (meestal, net wat je wil!) een boeket, de bruidegom en misschien wel de (dag)gasten dragen een corsage, en de locatie(s) kunnen aangekleed worden met bloemen. Dat zijn dus veel bloemen!

tip 1: trouw buiten

Voor een zomerbruiloft kun je dit deels “oplossen” door buiten te trouwen. Het is mooi voor je budget omdat je geen decor hoeft te creëren én je hoeft daarna ook niets weg te gooien!

tip 2: kies voor seizoensbloemen

Maar voor een winterbruid zoals ik ligt dat net wat anders. Buiten trouwen is meestal geen optie, dus het voordeel is daarmee weg. Wat ik sowieso aan kan raden is te kiezen voor seizoensbloemen. Deze bloemenkalender van MilieuCentraal is daarvoor heel handig. Check ook de blije bloemen kalender.

Je hebt niet voor niets gekozen voor een bepaald seizoen, dus waarom zou je dat niet doorvoeren in jouw bloemenkeuze? Bovendien zijn seizoensbloemen ook stukken goedkoper én hebben ze ook een kleinere CO2-voetafdruk.

tip 3: ga voor een keurmerk

Je weet het misschien niet, maar ook in de bloemenwereld bestaan keurmerken. Vooral op het gebied van eerlijke handel, fairtrade, valt veel te winnen. De arbeidsomstandigheden van bloemenpluksters zijn meestal niet zo mooi! Daarom voerde StoereVrouwen afgelopen Valentijnsdag de campagne 50 tinten rood. In supermarkten zijn bloemen met het Max Havelaar-keurmerk te vinden. Andere keurmerken zijn het EKO-keurmerk en MilieuKeur (milieuvriendelijk), Fair Flowers Fair Plants (eerlijke handel), MPS en Made with Bioflora. Vraag ernaar bij jouw bloemist!

puur & eerlijk anjers van de Appie

 

tip 4: kies een alternatief voor bloemen

Wil je helemaal uniek zijn? Ga dan eens niet voor bloemen. Bloemen vergaan, en een boeket van een ander materiaal kun je veel langer tot zo ongeveer eeuwig bewaren. Letterlijk duurzaam dus!

Ik ben zelf bijvoorbeeld helemaal van boeketten gemaakt van broches. Hiervan zijn super veel DIY’s op YouTube en internet te vinden, en je kunt ook voor verschillende stijlen gaan zoals kleurrijk of blingbling. Je hebt wel al snel zo’n vijftig broches nodig, dus als je dat misschien wat te duur vind worden kun je aan alle (vrouwelijke) gasten vragen een broche te doneren. Misschien ook wel leuk als vrijgezellenfeestje! Ook zijn er bedrijven die zulke boeketten maken. Zoek eens op Etsy!

Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld dennenappels. Als winterbruid ben ik aardig wat plaatjes van zulke boeketten op Pinterest tegengekomen. Verdere natuurlijke bloemvervangers zijn katoenbollen, papaverzaadbollen en kaardebollen. Of wat dacht je van bloemen gemaakt van herfstbladeren? Kijk voor meer inspiratie op de Pinterest board Eco-chic alternatives to cut flower bouquets.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Wat zou jouw keuze zijn?

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *