[duurzame d-day] something borrowed, something new part 2

Het is niet zo makkelijk om een unieke trouwjurk te vinden die óók nog eens in jouw budget past. Daarom vond ik de TLC televisieshow Something borrowed, something new ook zo inspirerend. Een styliste ging in dit trouwjurkenprogramma aan de slag met een oude trouwjurk van de (schoon)moeder van de bruid. En wat bleek? Van draken van trouwjaponnen maakte zij supermooie en unieke jurken mèt een verhaal.  Ik was helemaal geïnspireerd en ging voor jou op zoek naar manieren om zelf aan de slag te gaan.

Ja, het kan super eng zijn om een schaar in de trouwjurk van een geliefde te zetten. Daarom is het misschien een veiliger idee om een goedkope tweedehandsjurk te kopen. Ik kom in kringloopwinkels regelmatig jaren ’80 jurken – compleet met pofmouwen en méters stof – voor nog geen honderd euro, dus als je ruim de tijd hebt kun je heerlijk experimenteren.

van cocktailjurkje naar trouwjapon

EcoFab ontwerpster Martina Marikova maakte haar eigen trouwjurk uit een cocktailjurkje dat ze jaren eerder droeg. Erg grappig is dat de van oorsprong Slowaakse haar kleding nu verkoopt in de POPUP STORE in het Arnhemse Modekwartier!

Martina maakte een onderrok van drie stroken satijn en een laag eroverheen van vier stroken chiffon. En om het af te maken droeg ze haar moeders zilveren trouwschoenen eronder. Wat een gaaf eindresultaat zeg! En zeker uniek…

van jaren ’40 trouwjapon naar eigentijdse jurk

De Amerikaanse maar London based doe-het-zelf ontwerpster Melissa Fehr vermaakte haar oma’s trouwjurk uit 1949. De glanzende satijnen jurk was voor haar wat klein, en dus haalde ze de jurk uit elkaar en maakte helemaal zelf een nieuw lijfje. Hiervoor gebruikte ze vooral couturetechnieken uit het boek Bridal Couture van Susan Khalje (neem een kijkje bij Google Books of bestel via Amazon.com).

van seventies “draak van een jurk” naar fabulous fifties dress

Ontwerpster Claire Cooper koos voor een (denk ik) jaren ’70 jurk die misschien wel uit de kringloop komt. Zeker geen trouwjapon voor nu. Ze had blijkbaar een goede visie, want met haar fantasie maakte ze er een jaren ’50 tea lenght jurk van waarmee je in vintage style down the isle kan gaan.

Ik weet niet precies hoe ze aan het werk is gegaan, maak het lijkt erop dat Claire is begonnen met een onderjurk en ze een lijfje heeft gemaakt waaronder de oude top vanuit komt. Verder zijn de mouwen ingenomen, is de kraag weggehaald en is de jurk ingekort tot enkellengte.

van superfoute eighties jurk naar sexy trouwjapon

Het laatste project is misschien wel het leukste, want de slechts 21-jarige Fashion Merchandising-student Amy Catherine kocht een polyester jaren ’80 jurk voor maar 99 cent! Compleet met pofmouwtjes en een grote strik op de bips zal dit zeker een uitdaging geweest zijn!

Het eindresultaat is super sexy met een blote ruk en a-lijn rok. Het kant is hergebruikt op een manier die me doet denken aan de trouwjurk van Nina in GTST (maar ik kijk nóóóóóit Goede Tijden hoor!). bloot zonder ordinair te zijn.

Als ik het zo bekijk kan elke gevorderde naaister zelf aan de slag met een oude jurk! Zou jij dat doen?

Liefs, José

 

Related Post

José de Jong

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *