een steentje bijdragen

Als zelfstandig ondernemer krijg ik de kans om inspirerende verhalen te vertellen. Een kans die ik graag aangrijp. Een kans die ik ook als een motivatie zie om mijn steentje bij te dragen. En een kans om verhalen die er toe doen naar buiten te brengen.

Wie het niet weet: ik ben freelance content creative. Een mooie titel die, zoals vele functies, alles zegt en toch ook weer niets. Ik ben anglofiel maar ik hou er niet zo van wanneer mensen hun baan interessanter willen laten klinken door een Engelse job discription. Client services technician klinkt nou eenmaal een stuk smeuïger dan werkplekbeheerder. Enniewees, ik dwaal een beetje af.

Als content creative – bij gebrek aan een goede Nederlandse naam – voorzie ik bedrijven van diverse communicatie-uitingen. Zo ondersteun ik PHI Notes en PHI Factory (circulaire whiteboardboekjes en duurzaam management consulting bedrijf) met hun social media, voorzie ik de sites van nieuwe content en vertel ik hun circulaire verhaal voor geschreven media. Aan de andere kant schrijf ik voor Weekblad De Brug over lokale verhalen, waarbij ik ook kleine initiatieven zoals de boekenboom mag belichten.

Gister had ik een inspirerend interview met Helly Schulten. Voor Woon in Style mocht ik haar spreken over de buitengewone woning die zij “thuis” mag noemen: een kaswoning. Bij wijze van experiment wonen zij en haar gezin in een huis gebouwd binnenin een kas en experimenteert ze met zelfvoorzienend wonen. Kijk, zulke verhalen vertel ik graag. Juist voor media die niet per sé over duurzaamheid schrijven.

#greenhouse_living

A post shared by Experimental Living (@greenhouse_living) on

Al snel ging het gesprek van de issues van wonen binnenin de kas – ‘Je bent overgeleverd aan de weerselementen’ – naar hoe het wettelijk onmogelijk is om nu 100% autarkisch (zelfvoorzienend) te wonen. Erg jammer, meent Helly, terwijl ze het in het buitenland juist wel snappen. Grappig aangezien voor mij dan het cirkeltje weer rond is. Want voor PHI Factory mocht ik schrijven over hun studiereis naar het Deense eiland Samsø. Volledig zelfstandig en onafhankelijk, een woongemeenschap waar wij Nederlanders van kunnen leren.

Ik hoop dat ik nog lang mooie en inspirerende verhalen mag vertellen. Want om af te sluiten met een quote van Helly: ‘We wonen met 17 miljoen mensen in Nederland. Als we allemaal een stapje zouden zetten om duurzamer te leven, zijn we al 17 miljoen stapjes verder.’

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *