wasbaar luieren: de grootste fabels

Als ik zeg dat ik wasbare luiers gebruik levert me dat vaak grote ogen op. Wasbaar? Maar waarom dan? En is dat niet hartstikke vies? Daarom leek het me de grootste wasbare luier fabels te behandelen en ontkrachten.

handenvol was

Op Facebook las ik het volgende:

Op een mamagroep werd gevraagd welke luiers anderen gebruikten voor de nacht. Zoontje van de vraagsteller moest soms 5x per nacht een schone pyjama omdat de wegwerp luier doorlekte. Dus ik antwoordde: “Totsbots bamboozles met een extra bamboe inlegger en een rumparooz overbroekje met dubbele lekgootjes”. Eerste reactie: “ja, ik weet dat jij wasbare luiers hebt, maar ik zie dat extra wassen echt niet zitten”. Waarop ik uiteraard geantwoord heb dat 1 luier waarschijnlijk minder wasgoed oplevert als 5 pyjama’s. 😂 😂

Het is tekenend voor wat ik vaker om me heen hoor. Je hebt toch wel wat beters te doen dan al dat wassen, denken ze dan. En ja, ik moet toegeven dat het voor mij makkelijk is om veel wassen te draaien aangezien ik niet aan een werkplek en -tijd gebonden ben. Ik ben niet in het weekend alleen maar aan het wassen. Maar aan de andere kant zijn er zat dingen die mee gewassen worden in de 60°-was. Hydrofielen en monddoekjes gaan bij ons altijd in de hete was en dat vind ik eerlijk gezegd wel een lekker schoon gevoel. Anders zou ik daar apart een lege 60°-was moeten draaien, of had ik meer voor de 40 gradenwas.

handenvol poep

Ook op YouTube krijg ik wel eens reacties op mijn wasbare-luieravonturen. Zo reageerde één kijker:

Bah dat vies gesmeer jij liever dan ik succes er mee met wassen van de poep.

Men denkt dat je met je handen in de poep zit. Maar ik kan je zeggen dat ik net zoveel aan poep zit als een “doorsnee” ouder. Nee. Ik. Schraap. Geen. Poep. Lieve mensen, het is gewoon net een wegwerpluier. Je hebt inleggers (in mijn geval) of een alles-in-één luier en die gooi je gewoon linea recta de luieremmer in. Daarin zit een groot wasnet, die trek je indien vol eruit en werp je zo in de wasmand of –machine. Tuurlijk, wanneer het wat meer drollen zullen zijn, kom ik ook iets meer in aanraking met echte poep maar daarvoor hebben ze inlegvellen bedacht die je zo het afval in gooit.

Wellicht komt deze fabel voort uit de misvatting dat ik luiers sta te schrobben zoals men dat vroeger deed, maar niets is dus minder waar. Wegwerp of wasbaar, poep kom je sowieso tegen.

#keuzestress #totsbots #bamboozle #peenut #kaatjekatoen #wasbareluiers #clothnappies

Een foto die is geplaatst door José de Jong (@green_and_the_cities) op

handenvol gedoe

Nog zo’n comment die ik op YouTube kreeg:

Wat een gedoe sorry hoor je kan net zo goed gewoon luiers gebruiken

Waarschijnlijk heeft dit vooroordeel dezelfde origine als de vorige. Wasbare luiers 1.0 waren inderdaad een beetje bewerkelijk. Je vouwde een hydrofiele doek in één van de mogelijke vouwen, die zette je vast met een luierspeld en vervolgens moest daar een plastic strikluier omheen. Wasbare luiers 2.0 zijn net zo makkelijk als wegwerpluiers, zeker in het geval van de alles-in-één (Ai0 voor intimi) luiers. Maar ook het tweedelige systeem dat wij hanteren is (bijna) net zo makkelijk als de wegwerpvariant. Hij ziet er net zo uit en sluit op eenzelfde manier met klittenband of drukknoopjes. En ikzelf zit nu meer te stuntelen als ik een wegwerpluier gebruik, dus het komt allemaal aan op handigheid en oefening baart zeker kunst!

Nou, ik hoop dat ik hiermee het één en ander verduidelijkt heb op het gebied van wasbare luiers. Wat zijn de vooroordelen waar jij tegenaan loopt? Laat ze weten in de comments!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

4 Comments

 1. Onze vrienden zetten lachend een weddenschap op hoe lang we het zouden volhouden. Ze gokten tussen 7 weken en 4 maand. Ons meisje heeft – ook dankzij die weddenschap – nooit een wegwerpluier gedragen. En ons manneke zit nu ook in die luiertjes! ’s Nachts vind ik het wel moeilijker om voor onze 4-jarige een comfortabele wasbare luier te vinden. Diegene die we al geprobeerd hebben, zitten te strak of drogen haar velletje uit.

  • Hi,

   Grappig om te zien hoe sceptisch je omgeving kan zijn he? Mijn schoonvader kijkt ook met een opgetrokken wenkbrauw naar ons wasbare avontuur. Maar nog nooit een wegwerpluier, chapeau daarvoor! Hoe heb je dat dan gedaan met vakanties, logeerpartijtjes en dergelijke? Ik ben wel benieuwd hoe je jouw omgeving ervan overtuigd heb om mee te doen.

   Ik merk dat ik met vragen rondom wasbare luiers ik goed terecht kan bij de gelijknamige Facebook-groep. Misschien dat je daar wat meer advies kan vragen over luiers voor kleuters?

   Liefs, José

 2. Ik merk wel dat kleding kopen echt niet leuk is, zoontje van 10 maand kan eigenlijk alleen maar jogging broekjes aan en wij werken beide full time dan heb je echt wel je handen en weekenden vol met was. In de nacht gebruiken wij wel wegwerp onze zoon moet anders 3/4 keer verschoond worden omdat de wasbare luier te nat aanvoelt en hij hierdoor steeds wakker wordt.

  • Hi Linda,

   Dat komt me wel bekend voor ja. We hadden een spijkerbroekje maat 62 liggen (een maat die hij pas recentelijk past), maar die zit al aardig krap… Gelukkig ben ik fan van joggingbroekjes maar ik kan me voorstellen dat het voor jou niet zo fijn is. Zijn er misschien geen jeggings?

   Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *