falafal: vegan delight uit het oosten

Toen ik (meer) plantaardig gaat eten merkte ik dat er een wereld voor me open ging. Letterlijk, want veel wereldse gerechten zijn van nature vegan. Dat is mooi, want niets is zo zielig als een stukje vleesvervanger die je schuldbewust aan kijkt: ‘sorry dat ik geen biefstukje ben’ (niets ten nadele van vleesvervangers hoor, I love myself some veggie burgers, Indian “meat balls” and saugage from The Vegetarian Butcher). Eén van mijn favo veganistische maaltijden is dan ook de gouwe ouwe falafel. Heerlijk als (midnight) snack en om te smullen met wat tajine en couscous. Vandaag deel ik mijn recept voor een Midden-Oosterse groenteschotel met falafal!

tomatenfalafal met gestoofde groenten en couscous

ingrediënten falafal met zongedroogde tomaten

  • 150 gram gedroogde kikkerkerwten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl komijnpoeder (of -zaadjes, gemalen)
  • bosje koriander
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 8 zongedroogde tomaten

ingrediënten gestoofde groenten

  • 600 gram Italiaanse groenten (voorgesneden of zelf gesneden, zoals courgette, paprika, wortel en rode ui)
  • 2 elras el hanout (die maak je zelf met dit recept)
  • 6 gedroogde abrikozen
  • handjevol rozijnen

bereidingswijze falafal en gestoofde groenten

stap 1

Zet een nacht van tevoren de kikkererwten in een grote schaal met ruim water. Giet af wanneer je aan de slag gaat.

stap 2

Doe alle ingrediënten in vier porties in de blender en maak tot een gladde pasta. Er mogen nog wel wat kikkererwten heel blijven. Is het wat te nat, voeg dan 1 el bloem mee voor binding. Maak bolletjes en plet deze tot grote 2-euromunten. Zet in de koelkast om minstens een uur op te stijven.

stap 3

Wanneer de falafal wat steviger is, giet dan een dun laagje olijfolie in een koekenpan en verhit deze op halfhoog vuur. Bak de falafal goudbruin.

stap 4

Bereid couscous volgens de verpakking. Verhit ondertussen in een wok- of hapjespan wat olijfolie. Bak hierin de groenten met de ras el hanout. Snijdt de abrikozen in reepjes. Voeg samen met de rozijnen toe aan het groentenmengsel. Giet nog een klein laagje water in de pan en draai het vuur terug naar halfhoog. Stoof de groenten totdat ze net zachtjes beginnen te worden.

Serveer de couscous gegarneerd met groenten en lekker wat falafal. Eet smakelijk!

Ik krijg al weer helemaal zin om deze Oosterse delight te bereiden! Je kunt de falafal uiteraard naar eigen smaak kruiden en de paprikapoeder en tomaatjes weglaten voor een basisrecept. Hoe eet jij jouw falafal?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *