eco fast fashion vs. fair/slow fashion | dinsdag dilemma

Ten eerste: mijn excuses dat het een beetje rommelig is met de hoeveelheid artikelen die er de laatste tijd online komt. Het is een shitty excuse – als communicatiemens weet ik dat je alleen loyaliteit van lezers mag verwachten als je aan hun verwachtingen voldoet – maar met een kleintje weet je nooit zeker hoe jouw dag eruit ziet. Borstvoeding geven, spelen, het huis bijhouden, kolven: soms ben je blij als je een borstel door je haar kunt halen. Desalniettemin probeer ik elke week minstens drie artikelen te publiceren. Als dat een dagje later is (zoals vandaag op woensdag dus een dinsdag dilemma) hoop ik dat jullie dat snappen. Enniewees…

Ecoblogger Kim Buining schreef er vorige maand al over: slow fashion. Merken die geloven in een andere modewereld brengen maar twee keer per jaar een nieuwe collectie uit – in tegenstelling tot de meeste high street merken. Maar over de arbeidsomstandigheden zegt dat niet per sé iets. Waar doe je als EcoFab fashionista dus beter aan: eco fast fashion of slow fashion kopen?

optie № 1: duurzamere fast fashion

Mijn budget is als thuisblijfmoeder gelimiteerd. Vooral de kringloopwinkel wordt geëerd met een bezoekje en daarnaast shop ik uit de Conscious Collection van H&M en scoor ik wat biokatoenen basics bij HEMA. Maar bij alle winkels, inclusief de kringloop, steun ik – bewust of onbewust – toch fast fashion en dat is toch iets dat me aan het denken zet. Want hoe mooi de grondstoffen ook (zoals het eerder genoemde biologisch katoen maar ook tencel en bamboe), ze zijn nog steeds gemaakt onder niet zo mensvriendelijke omstandigheden.

optie № 2: fair slow/fast fashion

Fair fashion daarentegen ligt in de meeste gevallen boven mijn budget. Ik zou misschien alles kunnen “opsparen” voor één of twee items van fairtrade merken zoals Komodo of People Tree of van slow fashionmerk Elsien Gringhuis maar dan ben ik erg beperkt in mijn garderobe. Don’t get me wrong, ik bewonder mensen die met een capsule wardrobe toe kunnen maar zo’n iemand ben ik niet. Bovendien, wanneer je echt zo weinig shopt raken de mensen die werken in de kledingfabrieken hun baan en dus inkomen kwijt, iets dat ik ook niet op mijn geweten wil hebben.

optie № 3: de gulden middenweg?

Optie nummer drie, de gulden middenweg, lijkt voor mij het meest fijne scenario. Voor echte investeringsstukken zoals een goede jeans of een jas kies ik voor fair (slow) fashion. Voor de basics ga ik naar mijn vaste adresjes met duurzamere materialen, maar ik schrijf de retailers wel aan met mijn wensen voor betere arbeidsomstandigheden (dat kan door jouw favo merk te “nudgen” via Rank a Brand of door de voorbeeldbrief van Schone Kleren Campagne te gebruiken) en leefbaar loon. En ik blijf schrijven over initiatieven die de wereld een beetje mooier maken. Want een betere wereld begint bij jezelf, n’est ce pas?

Waar koop jij meestal jouw kleding? En wat vind jij het beste: eco fast fashion of fair/slow fashion?

Liefs, José

Foto’s: Airwolfhound, James Mostert

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *