go social!

Laatst was mijn smartphone dood. Omdat ik geen budget had voor een nieuwe telefoon en ik net een artikel over Fairphone gelezen had, wilde ik niet zomaar weer een (smart)phone kopen. Daarom zette ik een oproep op Facebook, en sinds een paar weken ben ik de trotse eigenaar van een old skool Nokia die nog net kan sms’en en bellen (vliegtuigstand kent hij nog niet eens!) en die nog, zoals het een oude Nokia betaamt, een ritje van de trap of in de wasmachine aan kan.

Steeds vaker bestaan er social media initiatieven. We worden ons er steeds meer van bewust dat bezitten niet het toppunt van welvaart is, maar dat delen misschien nog wel leuker is. Want als je voor meerdere personen kookt kun je opeens recepten voor een groot gezelschap gebruiken, en een boormachine gebruik je maar sporadisch. Heerlijk om te weten dat je samen een stuk sterker staat! Hierbij een paar initiatieven die ik ken:

thuisafgehaald.nl

Je kent het vast wel: je hebt een lange werkdag gehad en hebt geen zin meer om te koken. Maar een vette hap van de snackbar klinkt ook niet aanlokkelijk. Ook een bekende situatie: je loopt langs jouw rijtje huizen en ruikt een heerlijke maaltijd. Je krijgt meteen honger en wil het liefste aanschuiven. Thuisafgehaald.nl springt hier super op in. Via de website kunnen gebruikers aangeven dat ze bepaalde maaltijden koken en kunnen hongerige magen inschrijven op een maaltijd. Maar thuisafgehaald heeft niet alleen de functie van het verdelen van eten. Het heeft ook een sociale functie die zelfs kan leiden tot vriendschappen. Check bijvoorbeeld dit filmpje van Kassa:

gratisoptehalen.nl

Iedereen kent Marktplaats wel. Maar soms zijn er ook dingen waarvoor je niet wil betalen, of die je te goed vindt om weg te gooien. Daarvoor is gratisoptehalen.nl de ideale website. Het werkt simpel: je kunt zelf zoeken onder aangeboden, of iets aanbieden dat je zelf in de weg hebt staan. Iedereen blij! Wat jammer zijn de soort advertorials (betaalde plaatsingen of plaatsingen van grote bedrijven, hier “uitgelicht” genoemd, red.) die het wat minder een user generated website maken.

peerby.com

Peerby.com is dé ideale website als het gaat om grote of dure spullen. Want wie heeft er zomaar een aanhangwagen in de garage staan? Of waarom zou je een accuboormachine aanschaffen voor een verbouwing terwijl je buurman er eentje op zijn zolder heeft staan? Net als gratisoptehalen.nl werkt peerby.com met vraag en aanbod. Handig, ook voor dingen die je niet meer gebruikt! Zo heb ik een kleine kuub zand aangeboden. Geïnteresseerden in de buurt van Zwijndrecht kunnen zich bij mij melden!

Heb jij nog mooie voorbeelden van sociale deelinitiatieven? Ik ben benieuwd!

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *