health | 5 tips tegen verkoudheid

Indian Summer, een oudewijvenzomer, nazomerweer; we zijn er dol op. Maar naast bladerpracht brengt de herfst helaas ook wat narigheid mee. Want het gebrek aan zon, gepaard met de kou buiten, resulteert voor velen in verkoudheidjes en griepverschijnselen. Kippensoep is voor velen hét recept, maar wat te doen als je (even) voor plantaardig kiest? 5 tips om snotteren te voorkomen of genezen.

gember & honing

Gember is misschien wel de meest ondergewaardeerde specerij. Niet alleen is het goed tegen maagklachten en misselijkheid maar ook heeft gember een ontstekingsremmende functie. Combineer dit met een ander wondermiddeltje, honing, en je krijgt een heerlijk drankje. Schaaf wat plakjes gember en giet hier kokend water op. Meng met een theelepel honing en laat even trekken. Heerlijk als een kuurtje voor een paar dagen en zacht voor de keel.

vitamine c

Het klinkt misschien als een schot voor open deur, maar zeker als de dagen korten worden is het belangrijk om die vitamientjes binnen te krijgen. Mandarijntjes zijn helemaal van het seizoen, maar vergeet niet de gouwe ouwe Hollandse groenten. Die stamppot boerenkool en zuurkool klinken nog lekkerder! En dat kan prima met zongedroogde tomaatjes, geroosterde ongezouten pinda's of wokreepjes in plaats van spekjes en rookworst. Sommigen zweren bij heet water met citroen, maar dit kan wel funest zijn voor je tanden. Voor vega(n)s is vitamine C überhaupt erg belangrijk omdat het de opname van ijzer bevorderd.

water

Vocht is ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, maar houd ook vooral de luchtvochtigheid op peil. En dat hoeft heus niet met oma's porseleinen waterbakjes aan de radiator. Zet bijvoorbeeld een halfvolle emmer met water in je slaapkamer, waar je een vochtige handdoek half in en half overheen hangt. Een warme bak water, eventueel met kamille, is ook heerlijk om mee te stomen (meteen goed voor die poriën)!

ui

Je moet er misschien niet aan denken, maar een halve ui op een schoteltje op je nachtkastje doe wonderen voor je luchtwegen.

frisse lucht

Okay, het liefste duik je onder de dekens of een warm fleecekleedje. Maar ga vooral ook naar buiten! Niet alleen maakt de beweging je luchtwegen open, maar ook doet de – letterlijk – frisse lucht je goed. En lucht ook vooral je (slaap)kamer! Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. En mocht je verkouden zijn: neem je rust en beterschap! Liefs, José Foto's: tissueboerenkool, ui

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *