herfst capsule collection: no or go?

Capsule closets, minimalistische garderobes; blogger- en vloggerland is er vol van. Zelf geloofde ik nooit zo in deze hype (al waagde ik me wel aan de 10×10 challenge) want zou je dan niet kleding missen? Wie heeft er nou genoeg aan zo’n basic uniform?

Maar zoals de seizoenen veranderen, zo verandert ook mijn visie op capsule wardrobes (of hoe ze ook maar mogen heten). Seizoensgebonden collecties, welteverstaan.

basically breisels

In mijn gedachten selecteer je een basis – shirts, jeans, colbertje – die je aanvult met seizoensgebonden items. Denk aan dikke vesten, warme truien en gebreide jurkjes. Nu ik dit zo opsom, is dat bij mij basically breisels. Kijk, dat idee spreekt mij wel aan.

Een paar maanden geleden mestte ik mijn kledingkast flink uit met als resultaat een basic kledingcollectie. Zo basic dat ik, nu het herfst is (lees hier waarom ik zo van de herfst hou), letterlijk in de kou sta. Aan de slag met mijn herfst/winter collectie dus!

die heb ik vast nog wel

Allereerst inventariseer ik wat voor mij de herfst essentials zijn en streep ik door wat er al in mijn kast zit:

Wat wil ik dit seizoen dus nog aan mijn kast toevoegen?

 • een strakke coltrui in navy
 • een loose fit sweater in lichtgrijs
 • een losvallende nette top
 • een mariniere met 3/4 mouw (ik heb een jurkje die ik wil vermaken)
 • een heuplang vest
 • een paar loosefit jeans in lichte wassing
 • een plooirok
 • een sweater dress
 • platte nette schoenen in zwart
 • eventueel bijzondere schoenen (maar die heb ik vast al wel)
 • kniesokken
 • een grote tas (vooralsnog kan ik de luiertas gebruiken)
 • lange handschoenen

en nu?

Zo, dat is me wel het lijstje! Een paar dingen heb ik zo gaandeweg afgestreept omdat ik me besefte dat a. het een grote boodschappenlijst was en b. ik zo min mogelijk wil kopen. Maar het geeft me wel inzicht in wat er naar mijn gevoel mist. Het is, zoals ik het al noemde, een
boodschappenlijstje dat ik te allen tijde bij me kan hebben. Het is niet per sé representatief voor wat ik altijd zou willen dragen, aangezien mijn lifestyle als thuismoeder items zoals strakke jurkjes niet handig maakt. Maar het is zeker iets waar ik mee vooruit kan.

En nu? Rondkijken, investeren in een garderobe waar ik – hopelijk – nog jaren mee vooruit kan en kijken naar wat nu echt nodig is. Waar nodig zal ik het one in, one out principe hanteren om een al te uitgebreide kledingkast te voorkomen. En zomerkleding ga ik nu toch echt eens goed opbergen voor meer overzicht in mijn kast.

Oh, voor ik het vergeet wil ik jullie nog wat inspiratie meegeven. Ik heb namelijk erg veel gehad aan de tips van YouTubers Verena Erin, Justine Leconte en Signe. Sharing is caring!.

Het lijkt me leuk om jullie mee te nemen in dit nieuwe “avontuurtje”. Daarom zal dit een nieuwe miniserie worden met wish list en een overview van mijn nieuwe herfst/winter capsule collection. Ik ben benieuwd: wat zijn jullie basics in jullie herfst/winter garderobe?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *