i’m dreaming of a green christmas

De tijd van de feestdagen is aangebroken. Met Sint Maarten afgelopen vrijdag (11 november) en de intocht van Sinterklaas de dag erna begon het voor mij weer te kriebelen. Helaas betekent dit ook dat voor velen het Grote Consumeren is aangebroken. Hoe kom je deze dagen door zonder een schuldgevoel? Hier een paar tips.

kerstkado’s

De feestdagen staan voor velen in het teken van kado’s. En daar gaat aardig wat geld in om. Laatst las ik in een van de gratis dagbladen dat we dit jaar, ondanks de niet zo geweldige economie, toch meer gaan uitgaven in deze wintermaanden. Dat betekent dus veel kopen en daarmee veel spullen en hoge uitgaven. Hoe kun je dit anders aanpakken? Ik heb twee leuke opties.

1. de eerste is: geef een beleving kado

Hoe vaak hoor je niet dat mensen niet weten wat ze als kado willen? We hebben al zoveel spullen. Een beleving is een super leuke gift. Zo heb ik laatst voor iemands verjaardag een middagje met vriendinnen gegeven. Ik denk dat we het daar nog lang over zullen hebben.

2. idee twee: maak zelf een kado

Zelfgemaakte kado’s zijn veel persoonlijker. Daarnaast is het vaak een stuk goedkoper en kun je het zo duurzaam maken als je wilt. Chocoladefans geef je zelfgemaakte bonbons of pindarotsjes van fairtrade chocola (zie ook mijn artikel pindarotsjes zelf maken? peanuts!). Wie van wellness houdt, kun je erg blij maken met een zelfgemaakte scrub. Lees op Ma vie en vert hoe je dit makkelijk maakt met spullen uit je keukenkast.

het kerstdiner

Het kerstdiner wordt door velen vaak gekscherend “vreten op aarde” genoemd. Niet gek dan dat daar aardig wat op gewonnen kan worden. Een paar tips (die je natuurlijk op elk moment kan toepassen): koop minder dierlijke producten, stop voedselverspilling (kijk ook op EtenisomopteEten), koop geen voedingswaren die ingevlogen worden en koop geen voeding verbouwd in broeikassen (kijk voor alle seizoensgroenten op de Milieukalender). Wil je meer iets concreets? Bekijk dan het “milieuvriendelijk” kerstdiner dat Pierre Wind ontwikkelde voor Milieu Centraal. Hier kun je dit menu zien en de bijbehorende filmpjes bekijken.

partyproof de feestdagen in

Natuurlijk wil je de feestdagen wel feestelijk maken. Doemscenario’s zijn zó last millennium. Dat betekent allereerst een ecofab outfit. Die scoor je natuurlijk tweedehands. Laura Dols heeft voor zowel vrouwen als mannen een goede collectie feestkleding. En die kun je ook vanuit je luie stoel kopen. Met een iets krapper budget raad ik je aan de kringloopwinkel af te struinen. Ik weet het, het kan vermoeiend zijn, maar het is zeker de moeite waard! Ook veel feestelijke accessoires vind je in de kringloopwinkel. Zo heb ik een twaalftal champagneflûtes gescoord voor een tientje! Veel van deze winkels hebben ook een apart gedeelte met kerstdecoraties en mooie tafelschikkingen. Kijk daar eerst voordat je iets nieuws wilt aanschaffen!

Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje geïnspireerd hebt en vooral dat je hiermee aan de slag kan. Nog meer inspiratie over een duurzame kerst vind je op Duurzaam Vandaag. Heb jij ook tips? Deel ze!

Laat me vooral weten hoe jouw feestdagen waren!

Liefs, José

Foto: Dineshraj Goomany

Related Post

José de Jong

3 Comments

  1. Ik wil heel graag nog eens een soort van Secret Santa doen, in combinatie met verlanglijstjes dan, zodat je zeker niets koopt wat de ander helemaal niet wil/nodig heeft. Dan moet(en) je familie / de mensen waarmee je viert natuurlijk wel open staan voor dat concept, en daar wringt het soms wel eens, want de meesten krijgen toch zo graag cadeautjes :-)

    • Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van Secret Santa gehoord. Klinkt net zoals lootjes trekken met Sinterklaas, klopt dat? Bedoel je dat door iedereen kado’s te geven die ze echt willen, je zo minder afval creëert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *