karamel zeezout chocoladeletters | tony’s chocolonely knock offs

Tony’s Chocolonely creëerde hemel op aarde met zijn karamel zeezout chocoladereep. Er bestond niets dat zo lekker smaakte ter wereld. Toch? Dit jaar laten chocoladeletterfabrikanten zich blijkbaar inspireren en dus vond ik maar liefst 3 (!) karamel-zeezout-chocoladeletters in de winkels. Zijn ze net zo lekker? Zijn ze net zo fair? Stay tuned!

Om te beginnen zijn alle letters even zwaar: 135 gram. Handig ter vergelijking van de prijzen. De Tony’s Chocolonely karamel zeezout reep bevat Fairtrade melkchocolade, 10% stukjes karamel en 0,5% zeezout. Het cacaogehalte is minimaal 32%.

krokante karamel & zeezout | verkade | € 1,99 bij ah

De eerste letter die ik tegenkwam was van Verkade. Hij is gemaakt van UTZ-gecertificeerde melkchocolade, 12% karamelstukjes en 0,3% zeezout. De chocolade heeft een cacaogehalte van tenminste 31%. Tot zover de facts. Helaas is deze limited edition letter alleen in “S” verkrijgbaar. Was Verkade bang dat er niet genoeg animo zou zijn? Ik kan het haast niet geloven.

Deze chocoladeletter vind ik erg op de reep van Tony’s lijken! De karamel is lekker krokant maar de zeezoutstukjes mogen van mij net wat groter. Ook is de letter lekker dik, net zoals de originele reep.

melk & karamel zeezout | favorina | € 1,39 bij lidl

Een dag later spotte ik eenzelfde chocoletter bij Lidl. Wederom gemaakt van UTZ-gecertificeerde melkchocolade en een onbekende hoeveelheid karamel en zeezout (de laatste bevat wel 0,7 % zout dus 1+1=2). De chocolade heeft een cacaogehalte van ten minste 33%. Op het vlak van cacaogehalte en zout heeft hij op het eerste oog een voorsprong. Ik kwam deze letter helaas alleen in “M” tegen.

Als je de letter opbreekt zie je weinig vulling. Hij smaakt wel lekker maar de chunks karamel mogen van mij wel wat groter. Ook is het een wat dunnere reep en dat vind ik wel jammer. Ik zet graag mijn tanden in een dik stuk chocolade!

karamel zeezout melk | hema | € 1,50

In tegenstelling tot zijn concurrenten heeft Hema deze letter in het gehele alfabet! Toch raakt de ene letter sneller uitverkocht dan de andere. Ook deze karamel zeezout chocoladeletter is gemaakt van UTZ-gecertificeerde chocolade, 10% karamel en 0,2% zeezout, waarmee hij schijnbaar onder doet qua vulling voor de andere twee letters. Het cacaogehalte van de chocolade bedraagt minstens 34% en dat is de beste “score”.

Net zoals de Favorina letter is dit een wat dunnere letter en dat doet toch wel een beetje af aan het chocoladelettergevoel. Het zout is lekker aanwezig maar de karamel mag wel wat crunchier en meer uitgesproken.

eindconclusie

In dit geval is de duurste chocoladeletter, de krokante karamel zeezout chocoladeletter van Verkade, toch echt de lekkerste letter. De zoutkristallen zijn lekker groot en de karamel crunchy. Maar die van Hema en Favorina/Lidl doen er bijna niet voor onder, dus ik zou zeggen: ga gewoon voor de dichtstbijzijnde!

Wat is jouw favoriete chocoladeletter smaak?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *