size doesn’t matter part 2 #hoedan | dinsdag dilemma

Size doesn’t matter, daarover schreef ik eind vorig jaar al. En nee dan heb ik het niet over mijn eigen omvang maar over de babykleding die Marius draagt. Al sinds zijn geboorte merk ik namelijk dat de kledingmaat in zijn nekje niet allesbepalend is voor wat goed past om zijn lijfje. Om dat nog eens duidelijk te maken, en misschien als handige leidraad voor andere mommy’s (to be), nam ik de proef op de som en legde ik diverse kledingstukken van verschillende merken langs de lat.

Ik kreeg namelijk weer een hele berg kleding van vrienden en toen ik alles per maat aan het organizen was viel het me overduidelijk op hoe verschillend de diverse merken over een maat kunnen denken. Met rompertjes was ik er al achter gekomen dat HEMA lang en slank valt en C&A juist erg breed, maar nu kon ik niet om de feiten heen: size doesn’t matter.

Enter exhibit 1: maat je groter valt kleiner?

Links zie je dus een joggingbroekje van H&M in maatje 74. Rechts een broekje van C&A in maat 80. Seriously, you guys?

Exhibit 2: één maat, twee merken

Het grijze broekje bovenop: H&M maat 74. Het lichtblauwe spijkerbroekje onderop: Wibra maat 74.

Exhibit 3: kleding van één merk, twee maten

Twee shirtjes van Wibra, beiden maat 68

Twee broekjes van H&M, allebei maat 74

#hoedan? Ik snap dat vrouwen aan vanity dressing doen en dat het kopen van een ruimvallende maat 38 beter aan voelt dan een goedvallende 40, maar waarom slaan kledingmerken bij baby- en kinderkleding dan in ieder geval niet de handen ineen voor een uniform meetstelsel? Waarom zorgen ze ervoor dat kleding uiteindelijk niet gedragen wordt omdat je denkt ‘daar past hij nog lang niet in’? Hoe kan het dat een kind van 74 centimeter waarschijnlijk verzuipt in een broekje H&M maar een broekje van Wibra beknelt zit??? (alleen maar als beeldvorming bedoeld, hier heb ik geen keiharde bewijzen voor) #hoedan

Daarom bij dezen een oproep aan alle (kinder-, maar ook volwassenen) kledingmerken of desnoods aan de EU als dat helpt: maak voorgoed een einde aan al die verschillende maten en zorg ervoor dat een maat 74 ook echt past bij een kind van 74 centimeter. Maak voorgoed een einde aan slechtzittende kleding. Maak voorgoed een einde aan ongedragen kleding. Waarvoor dank

Dit is dus een dilemma waar ik geen antwoord op heb. Heeft één van jullie een oplossing? Hoe bepaal jij aan welke maat jouw kleintje toe is?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *