kledingbibliotheken: lenen is het nieuwe hebben

Hebben is zó vorig millennium! Delen is het nieuwe hebben. Dat ontdekte ik al tijdens mijn artikeltje over social sharing websites peerby, gratisoptehalen en thuisafgehaald. Maar in mijn inbox kwam ik nóg meer EcoFab deeldingetjes tegen, en toevallig (of misschien toch wel niet?) zijn het allebij initiatieven in de kledingindustrie. Heerlijk, want wat is er nou fijner dan eerlijke kleding aan te hebben? Swoppen is gelukkig lang niet meer alleen iets voor huismoeders met een kleine portemonnee. Waar ik er vroeger misschien een beetje armentierig uitzag ik tuinbroeken en truien van mijn overbuurjongen D, zijn kledingruilfeestjes hip and happening. En nu kun je dus ook kleding huren.

lena the fashion library amsterdam, vanaf medio oktober

De drie zussen Elisa, Angela en Diana richtten een aantal jaar geleden Doortje Vintage op. Nu is deze vintagewinkel niet meer weg te denken uit het Eindhovense én online straatbeeld. Daarom richtten zij samen met Suzanne Smulders LENA the fashion library op. LENA is een kleding bibliotheek waar bewust consumeren centraal staat en biedt een groot assortiment “slow fashion”aan waarbij duurzaamheid key is. Kleding waarin hergebruik, kwaliteit en stijl centraal staat met onder andere vintage (originele stukken uit de jaren '50 tm '90), trendy duurzame labels en inbreng van jou als consument. Lena

hoe werkt het?

Je sluit een abonnement af en kan direct starten met lenen. Aan elk abonnement hangt een X aantal kledingstukken welke altijd in je bezit mogen zijn. Je mag wisselen wanneer en zo vaak als jij wilt. Heb je iets gevonden wat voor jou gemaakt is? Dan kun je het ook kopen bij LENA, direct of via het “try before you buy” principe. Voor de minder frequente gebruiker is er de mogelijkheid om te lenen door middel van een strippenkaart.

de kledingfabriek utrecht, vanaf september

Evita Lammes, Maud Bloemberg en Karin Zwiep, drie vriendinnen kwamen met het idee om een bibliotheek op te richten die in plaats van boeken tweedehands kleding uitleent: De Kledingfabriek. De kleding die in de bibliotheek hangt, komt niet regelrecht uit de fabriek, maar is tweedehands en gedoneerd door organisatie Humana. “De eerste zeshonderd kilo was een gift om op te starten. Hierna zullen we ook bij hun blijven kopen. De Kledingfabriek heeft een uitgebreide collectie unieke kleding. Jonge designers uit Utrecht toveren 600 kilo tweedehands kleding van Humana om tot compleet nieuwe kledingstukken! Zo werkt het!

hoe werkt het?

Sluit een abonnement af. Zo heb je toegang tot de grootste (en meest gezellige) kledingkast in Utrecht. Voor een klein bedrag per maand kun je elke maand opnieuw een aantal leuke kledingstukken lenen van de Kledingbibliotheek. Bindingsangst? Geen probleem. Je kunt ook een strippenkaart nemen: voor dat ene feestje, die date of gewoon omdat je niet zo vaak in Utrecht bent. Hopelijk is dit alleen maar het begin en gaan er binnenkort in meer steden kledingbibliotheken open. Misschien is de volgende in Dordrecht..? Ik ben in ieder geval benieuwd en kan niet wachten totdat LENA en De Kledingfabriek open gaan! Liefs, José

Related Post

José de Jong

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *