‘later, als je kinderen hebt…’

‘Nou ik ga later écht niet voor zoveel/zo lawaaierig/zo plastic speelgoed.’ ‘Ik hoor je nog wel als jij kinderen hebt.’ Ik weet onderhand niet meer hoe vaak ik dit gesprek gehad heb. Voordat je begint aan een gezinnetje maak je je altijd een voorstelling van de keuzes die je denkt te maken, en altijd trekken andere ouders die keuze in twijfel. ‘Wacht maar af tot jij kinderen hebt,’ is een veelgehoorde reactie. Eigenlijk heel vervelend. Tuurlijk, er komen dilemma’s die je eerder niet voor mogelijk hebt gehouden. En tuurlijk, met een kleintje van amper een half jaar zal ik vast wel makkelijk praten. Maar ik ben geen onintelligent persoon en ik heb genoeg zelfkennis om te zeggen dat ik een goed onderbouwde mening heb. Ik verander niet zo snel van gedachten en ik zeg iets alleen als ik er achter sta.

Om mij heen zie ik dat er gelukkig wel mensen zijn die voor hun eigen overtuigingen op kunnen komen. Die kunnen zeggen: ‘ja, ik kies voor wasbare luiers.’ Ook online zie ik eenzelfde beweging. Lana van Leeuwen van leesvoer.net schreef een gepassioneerd betoog over waarom haar kinderen niet te pas en te onpas gekust worden.

Laura de Jong (lauraenjames.com) staat heel bewust achter haar keuze voor houten speelgoed. Beiden slimme vrouwen met een eigen mening.

Daarom heb ik, als ik het beestje een naam moet geven (en dat doe ik niet graag aangezien ik niet geloof in het concept), één goed voornemen: ik vorm mijn eigen mening en laat me door anderen niet ontmoedigen om de keuzes te maken waar ik me goed bij voel. Keuzes die onderbouwt zijn door eigen research en mijn gut feeling. Want ieder kind is uniek en geen situatie is hetzelfde. En uiteindelijk weet ik wat het beste is voor mijn gezin.

Worden jouw (opvoedkundige) beslissingen wel eens in twijfel getrokken? Tegen welke (voor)oordelen loop jij als ouder. Ik hoor graag jullie ervaring!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *