[lfw a/w 13] modebeurs estethica

Nederland heeft MINT op de Modefabriek en het Verenigd Koninkrijk heeft estethica. Waar de Modefabriek echt een ready-to-wear (oftewel draagbaar, red.) gevoel heeft, lijkt de duurzame afdeling op modevakbeurs The Exhibition in  Somerset House uit ons overzeese buurland meer couture uit te stralen. Van kleding tot accessoires, estethica biedt een volledig duurzame én fashionable garderobe aan. We maken een rondje op estethica met Livia Firth's Eco-Age.

mich dulce

Hoedjes, hoedjes en nog eens hoedjes. Voor liefhebbers van fascinators en de Blair Waldorfs in deze wereld is Mich Dulce hét merk. Quirky, dat zijn de hoofddeksels wel. Geen saaie bruiloft met deze hoedjes dus. Wij zien Anna dello Russo wel met de kathoedjes! (Bij nader onderzoek blijken beide dames al gespot te zijn met deze fascinators!) De basis is T’nalak, een traditioneel Fillipijnse stof die met de hand wordt gewoven van bananenbladvezels. Vrouwen uit Gawad Kalinga Community Development Foundation maken deze stof. Dit goede doel strijdt hiermee tegen armoede.

phannatiq

phannatiq staat voor urban en verval. In de kleding is veel batik te zien. Niets is strak, shiny of pretty, maar wel comfortabel, vloeiend en edgy. Denk aan lichte stoffen die gedrapeerd hangen en middeleeuwse tinten. Voor het eerst wordt er ook gebruik gemaakt van kleur. Ontwerpster Anna Skodo gebruikt biologisch ongebleekt bamboe, gerecycled leer en lokaal vervilde Cotswold wol. Ook zijn alle verfstoffen gemaakt van planten en is er bijna geen chemisch afval.

henriette ludgate

Supervrouwelijk, dat is de collectie van Henriette Ludgate. Nauwgesloten jurkjes met een peplum op kuithoogte stelen de show. Waren haar eerdere collecties zeer kleurrijk met een mod-inspiratie, dit seizoen is de Ludgate-vrouw sophisticated in zwart, blauwgrijs en crème. Henriette gaat uit van de kracht vanuit haar eigen land. Alle stoffen zijn dus lokaal geproduceerd, van stoffen tot naaien.

lost property of london

Voor tassen moet je bij Lost Property of London zijn. Is het niet voor het mooie ontwerp – cleane clutches, satchels, totes, rugzakken, messengers en shoppers met kleurvlakken – dan wel voor het verhaal: de grondstoffen zijn gerecycled uit gevonden materiaal uit de Londense koffiecafeetjes en textielfabrieken. Elk ontwerp wordt vernoemd naar de straat waar het zijn roots heeft liggen. Vergeleken met estethica heeft MINT nog wel wat te leren, maar gezien de stappen die het jaar oude platform nu al genomen heeft komt dat zeker wel goed. Tot die tijd houden we estethica ook in de gaten. Foto's: Eco Age

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *