[madeira takeover: het eiland]

Zoals ik al eerder zei staat Madeira zeker niet bekend als een vies eiland. Dat zou deels te maken kunnen hebben met de stereotype vakantieganger: wandelende pensionada met veel vrije tijd. Maar wat blijkt in de praktijk van dat schone beeld? De natuur van Madeira wordt goed beschermd. Zo zijn er op het eiland een aantal regio's die onder speciale bescherming vallen. Een voorbeeld hiervan is wijnstreek Santana. De biosfeer is hier zo uniek dat hij zelfs door Unesco beschermd wordt. Dit mooie monument herinnert hieraan.

Ook kom je op sommige plekken opeens aanwijzingen om duurzamer met je omgeving om te gaan. Een voorbeeld is deze banner die ik tegenkwam bij een souvenirwinkeltje.

auto's

Met zijn steile hellingen met hellingspercentages van soms wel 27% zou je zeggen dat robuuste auto's en four weel drives goed vertegenwoordigd zijn. Maar niets is minder waar. Kleine boodschappenwagentjes te over. Zo ook onze huurauto. En tot mijn verbazing kwam ik meerdere (!) oplaadpunten voor elektrische auto's tegen. Ik ben benieuwd wat voor innovatie ze hebben op Madeira dat deze auto's, ondanks de toch wel kleine actieradius, het redden. Zouden die accu's opladen wanneer deze wagentjes naar beneden rollen?

zonuren

Madeira kent vele zonuren. Dat betekent dat het fruit, de bananen in het Zuiden en de wijngaarden in het Noorden, erg lokaal is. Die bananen vindt je trouwens terug in het lokale eten, van tarte tatin met banaan tot zwaardvis met deze vrucht. Maar ook zie je op vele daken zonnepanelen en –boillers staan. Ideaal natuurlijk, zeker in de financiële malaise die ook Portugal geraakt heeft. Ik vraag me af of de mensen van Madeira op die manier zelfvoorzienend kunnen zijn op het gebied van energie.

um ecoponto para mim, por favor!

In elk dorpje, hoe klein dan ook (en in de bergen lijken ze soms uit een huis en twee geiten te bestaan) heeft wel een zogenaamd ecoponto. In feite zijn dit uitvergrote versies van de mini-milieustraat die ik in mijn appartement aantrof. Zou dat een gevolg zijn van het roekeloos dumpen in opgedroogde beddingen dat vroeger gebeurde op Madeira? Een mooie ontwikkeling is het wel. Um ecoponto para mim, por favor!

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *