de groene cup menstruatiecup: hot or not?

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje: of ik een menstruatiecup wilde uitproberen? Even geleden schreef ik een editorial genaamd anti-menstruatie. Mijn relaas over de mogelijkheden op het gebied van die rode week belichtte de mogelijkheid van de menstruatiecup. Ikzelf had daar wel eens over gehoord. Maar de video van Vera Camilla bracht dit “ding” weer eens onder de aandacht. Enniewees…

Mijn artikeltje was dus niet onopgemerkt gegaan en daarom de vraag. Uiteraard kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, ook al vroeg ik me af wanneer ik hem daadwerkelijk kon gebruiken. Misschien een beetje TMI, maar dankzij borstvoeding en PCOS heb ik nog maar weinig gebruik hoeven maken van tampons / maandverband. “Luckily” (alhoewel een ongelukkige woordkeuze) was flow in town en dus kon het avontuur beginnen…

#hoedan?!

Let’s be honest: practise makes perfect. Toen ik het leuke pakketje van Webvrouw ontving keek ik wel even mijn ogen uit. Een eierdopje is er niets bij. Hoe ga ik dat ooit naar binnen krijgen? Gelukkig zijn er vele vouwen om het flexibele cupje naar binnen te krijgen. Ja, het is even wennen, maar was dat bij de eerste (paar) tampons ook niet?

niet meer nadenken

Na de klassieke C-vorm (dubbelgevouwen) uit te proberen – niet zo prettig, kan ik zeggen – kies ik voor de schelp-vouw. Ik zou zeggen, google er maar eens op. En na twee keertjes ben ik al helemaal om. Echt ideaal, zonder nadenken de deur uit te moeten. Ik hoef namelijk geen extra materiaal zoals tampons of maandverband mee te nemen. Met ’s ochtends en ’s avonds legen kan ik toe. Ook het eruit halen vergt wat oefening omdat je het vacuüm moet verbreken. Maar ik zie eigenlijk geen nadelen.

customizable menstruatiecup

Wel doe ik een kleine aanpassing. Omdat ik me erg bewust ben van het steeltje knip ik het eraf. Wees niet bang, het wordt zelfs geadviseerd door de verkoopsters en merken. Het voelt een stuk frisser zonder opgehoopt bloed in een tampon of zo’n nat en broeierig maandverband. Ook klinkt het stukken natuurlijker. Iets dat bloed absorbeert klinkt, bij nader inzien, als een broeinest voor bacteriën.

Oh, nog even een mooi feitje. Als je een Groene Cup koopt, dan wordt er eentje gedoneerd aan een meisje of vrouw die er door omstandigheden zelf niet een kan kopen. Buy One Give One is echt populair (schoenen- en zonnebrillenmerk TOMS doet hier ook aan)

the verdit is out: i love the menstruatiecup

Mocht het nog niet duidelijk genoeg wezen, let me spell it out for you: I’m hooked. Ik kan letterlijk niet zonder. Tampons gaan linea recta de deur uit want ik wil niets anders meer.

Nou, dat was weer eens lekker up close and personal. Heb jij wel eens van een menstruatiecup gehoord? Zou jij het aandurven?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

One Comment

  1. Yup, ik heb er ook een van organic cups. Ik moest eraan wennen, hij zit nog niet altijd perfect. Ik wil nog wel even doorzetten, want het idee vind ik heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *