niet wat je wel doet, maar wat je niet doet, doet er toe

Omdat ik meer wilde weten over over een voor mij onbekende merk (de review volgt begin september), zocht ik het wereldwijde web af. Twee mensen weten meer dan één n’est ce-pas? Daarbij stuitte ik op een interessant artikel van de Volkskrant die mij iets vertelde. Het verraste én verblijdde mij:

De milieuwinst komt vooral door wat er níét in zit. (Loethe Olthuis op volkskrant.nl)

Pardon, door wat er niet in zit? Juist ja, je leest het goed. Waar ze op doelt is dat het eco-keurmerk Ecocert Organic het gebruik van schadelijke bestanddelen (ik noem een minerale olie, microplastics, nanodeeltjes, parabenen en genetisch gemanipuleerde ingrediënten, to name a few) tegen gaat. En daar zit ‘m juist de milieuwinst in.

Het was voor mij een eyeopener. Tuurlijk, je weet wel dat sommige ingrediënten niet het beste zijn voor moedertje aarde, maar door al dat Latijnse abracadabra zie ik door de FSC-bomen het bos niet meer. En daarom zijn zulke keurmerken zo verdraaid handig. Niet alleen laten ze je dus zien welke bestandsdelen milieuvriendelijk zijn, maar nemen ze je het zware werk uit handen: ze zorgen er dus voor dat bepaalde dingen er níét in zitten.

Deze wijze les kun je makkelijk toepassen in je eigen leven. En misschien doe je dat (on)bewust al. Want bioplastic is bijvoorbeeld mooi, maar als je gewoon geen of minder plastic gebruikt dan ben je wellicht groener bezig. Hetzelfde geldt voor je suf shoppen in de kringloop (want die tweedehands hemel moet ook bijgevuld worden). Of je suf smeren met een toilettas vol cremmetjes. Meer is niet altijd beter, ook al is dat meer mooi gecertificeerd. Soms is minder ook echt meer. Want het gaat niet om wat je wel gebruikt, maar ook vooral om wat je niet consumeert.

Genoeg gepreek van een oud moedertje. Waar let jij op bij jouw aankopen en wat je gebruikt? Ik ben benieuwd naar jullie gedachtegangen en overwegingen op dit gebied.

Liefs, José

Foto: Christian Hebell

Related Post

José de Jong

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *