minimaliseren kun je leren: kleding

Minimaliseren, het klinkt zo makkelijk maar het kan ook wel moeilijk zijn. Hoe breng je, heel KonMari, rust in zowel je huis als je hoofd? Vorige keer las je al hoe ik minimaliseerde op het gebied van afval en vandaag heb ik het over minder kleding.

‘Ik heb niets om aan te trekken.’ Het is ene zinnetje dat velen van ons ongetwijfeld vaker dan ons lief is denken. En dat terwijl we voor een uitpuilende kast staan. Niet voor niets bestaat er de uitdrukking dat we 80% van de tijd 20% van onze garderobe dragen. Of die cijfers nou echt waar zijn,
durf ik niet te zeggen. Maar ik weet wel dat we dagelijks gebukt gaan onder keuzestress. Met deze tips kun jij minimaliseren op het gebied van kleding.

sluit de kringloop: doorbreek de vicieuze cirkel

#ootd #vintage #thrifted #parisian #opnieuwenco #omrkringloop #converse #allstars

A post shared by José de Jong (@greenandthecities) on

Kopen in de kringloop is aantrekkelijk, voor een fractie van de prijs koop je veel kleding. Hierdoor puilt soms mijn kast uit van kringloopschatten. Maar zijn ze wel echt zo’n toevoeging aan je garderobe? Daarom heb ik voor mezelf een nieuwe stelregel bedacht: zou ik het ook voor de nieuwprijs kopen? Te vaak neem ik namelijk iets mee omdat het “te goedkoop is om te laten liggen”, maar draag ik het achteraf nauwelijks en belandt het, hoe ironisch, weer bij de kringloop. Ik heb geen zin meer in vervuiling (bij gebrek aan een beter woord) van mijn kledingkast, ik wil – iets meer – richting een capsule wardrobe.

back to the basics: capsule wardrobe

En daar had je hem dus: de capsule wardrobe. In mijn artikel vorig jaar sneed ik het onderwerp al aan, maar gaf ik toe (nog niet) klaar te zijn voor deze minimalistische garderobe. Kort gezegd heb je met een capsule wardrobe een kleine basiscollectie met essentials zoals een nette blouse, een goedzittende jeans, een zwarte pump, etc. Honest-Rosie heeft trouwens een capsule collectie gelanceerd met 6 stukken waarmee je 30 outfits kunt samenstellen. De stijl is niet helemaal mijn smaak (al past het met zijn blauwtinten en wit wel in mijn “kleurstraatje”), iets te preppy, maar het is mooi dat zulke initiatieven gelanceerd worden!

multidraagbare kleding

Wat een beetje voortborduurt op de vorige tip is het aspect van multidraagbare kleding. Kleren die je steeds anders kunt dragen waardoor je er meer looks mee kan maken. Hoe dan? Doordat je ze ondersteboven draagt, achterstevoren of door ze in laagjes te dragen. Je leest er meer over in mijn artikel over multidraagbare kledingstukken.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips om het aantal kledingstukken in jouw garderobe te minimaliseren!

Ben jij een voorstander van minimaliseren of ben je liever een verzamelaar?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *