minimalisme ten voete uit: tiny houses

Tiny Houses, je kunt er nu bijna niet omheen. Tijdens een interview met Hettie, bewoonster van een kaswoning, kwamen de kleine huisjes van haar buren ter sprake en ook tijdens een werkbezoek aan Stayokay in de Biesbosch kwam ik een klein huisje tegen: het Wikkelhouse. Een zogenaamd modulair gebouwtje gemaakt van gerecycled karton. Maar wat zijn die tiny houses nou eigenlijk?

Het idee is simpel: woon op een klein oppervlak met weinig spullen, en ontdek oneindig veel geluk. Minimalisme ten top. Doordat je minder oppervlakte hebt, verbruik je ook minder stroom, gas en water. Met als bonus: zo’n klein huisje is stukken goedkoper en voor sommigen zonder hypotheek te koop. Klinkt ideaal voor starters dus.

ingewikkeld, he?

Ik zei het al eerder: veel van deze huisjes zijn modulair opgebouwd. Hierdoor kun je het huisje precies zo bouwen als je wilt. Bij de Wikkelhouses in de Biesbosch zag ik het ook; één van de huisjes heeft twee extra onderdelen. Het huisje is daardoor groter en heeft een eigen badkamer. Het idee is zo ook dat je makkelijk losse onderdelen kunt vervangen wanneer je andere woonwensen hebt of wanneer er iets kapot is.

Nog een bijkomend voordeel: de huizen zijn vaak ook te verplaatsen. Denk hierbij aan een stacaravan. Dat klinkt allemaal geweldig. Maar is dat ook wel zo?

rozengeur en maneschijn?

Veel roemen de “innerlijke vrijheid” die je krijgt door zo minimalistisch te wonen. Maar het betekent ook dat er maar weinig ruimte is voor sentiment. Sommige tiny houses staan op grond waar op dat moment niets gedaan wordt, maar ik kan me voorstellen dat die huisjes niet eeuwig op die locatie kunnen staan. Ook zitten lang niet alle gemeenten te wachten op “die vreemde huisjes” van mensen die zelfvoorzienend willen zijn. Plek is er dan ook lang niet overal.

jouw eigen tiny house?

Gaat het toch kriebelen en kan je niet wachten om te bouwen, dan kun je je geluk niet op. Omdat deze woninkjes zo’n duurzaam idee hebben, zijn er ook gratis bouwtekeningen die je kunt gebruiken: WikiHouse. De PetitPlace is het tiny house dat er bijvoorbeeld bij ons komt te staan. 40m2 groot, bekleed met zonnepanelen die per jaar zo’n 9000 kw/h oplevert. Dat is ruim drie keer zo veel als het huis zal gebruiken.

Even uitproberen kan natuurlijk ook. Daarvoor kan ik je de Wikkelhouses van Stayokay Dordrecht aanraden.

Denk jij te kunnen wonen in een tiny house?

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *