modebedrijven ondertekenen veiligheidsakkoord bangladesh

Er is eindelijk goed nieuws op het gebied van de kledingindustrie! Er ligt een juridisch bindend akkoord tussen textielbonden, ngo’s en zeventig modebedrijven. Samen willen ze de veiligheid en omstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh verbeteren. Modeketens zoals Zeeman, C&A, WE, H&M en Inditex hebben dit plan ondertekend om de veiligheid en omstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh verbeteren. Dat meld NOS.nl. 

De eerste stap naar verbetering komt, als het goed is, door een internationaal team van inspecteurs, dat samen met Bengaalse collega’s fabrieken gaat bezoeken. In de komende negen maanden controleren de inspecteurs alle fabrieken van de aangesloten bedrijven. Ze letten onder meer op brandveiligheid, arbeidsomstandigheden en de constructie van gebouwen.

openbaar

Alle inspectierapporten worden openbaar gemaakt. Bij misstanden wordt gelijk aan de bel getrokken. Er komt geld beschikbaar om de veiligheid in fabrieken te verbeteren of om gebouwen te renoveren. Als een fabriek moet sluiten, worden werknemers doorbetaald.

Om de inspecties mogelijk te maken, moeten de modebedrijven nog deze week de namen en adressen doorgeven van de fabrieken waar ze kleding laten maken. En die lijst wordt openbaar gemaakt. Dat is ongebruikelijk: vanwege de concurrentie houden modebedrijven hun leveranciers liever voor zichzelf.

rana plaza

Aanleiding voor het plan is het drama bij de Rana Plaza-fabriek in Bangladesh, eind april. De fabriek stortte in en ruim 1100 mensen kwamen tussen de brokstukken om het leven. De eigenaar van het pand had zonder vergunning een paar verdiepingen extra op het dak gezet. Toen werknemers de scheuren in de muren zagen, werd ze verteld dat er niets aan de hand was en dat ze gewoon aan het werk moesten.

Bangladesh heeft na China de grootste textielindustrie ter wereld. Er werken ruim 3,5 miljoen mensen. Zestig procent van de productie gaat naar Europa. Maar de arbeidsomstandigheden zijn slecht, net als de veiligheid in de vele fabriekjes.

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *