nieuwe trend: dumpster diving

Dumpster diving is de nieuwste duurzame trend op het gebied van voeding. Letterlijk betekent het in vuilnisbakken duiken. Een paar maanden geleden sprak ik met een diver van het eerste uur, en het bleef me achtervolgen. Deze trend moet ik met jullie delen.

Allereerst: er wordt ladingen eetbaar voedsel weggegooid. Dagelijks. In elke grote stad én in elk klein dorp. Brood, fruit, groenten, je kunt het zo gek niet verzinnen. Reden? Eén sinaasappel uit het netje zag er niet meer zo mooi uit. Het brood mocht op deze datum niet meer verkocht worden. En dus werd de hele lading weggegooid. Zonde toch? Zelfs biowinkels, waarvan je denkt dat ze duurzaam handelen, doen hier aan mee.

Check deze video om te zien wat dumpster divers (ook wel freegans genoemd) doen:

Daarom sprak ik met Robin. Robin woont in Amsterdam. Hij wilde wel met mij op stap. Overdag.

in weer of geen weer

Woensdagmiddag. Bij aankomst miezert het een beetje. ‘Dat zal vast niets worden’, denk ik terwijl ik aanbel, maar even later staat mijn gids goedgeluimd buiten de deur met een rugzak op. We gaan on the road.

Al om de hoek maken we onze eerste stop: een toko met groenten en fruit. Een blauwe container staat naast de winkel. Zonder om zich heen te kijken, zonder notitie te maken van de omgeving gaat de deksel omhoog. Avocado’s. Bingo! Behendig leunt Robin over de rand. Hij pakt er een paar. ‘Neem nooit meer mee dan je kunt gebruiken, dat hebben anderen er ook nog wat aan’. Wat een mooie uitspraak!

niet altijd makkelijk

De route voor de dag vervolgend (Robin heeft voor elke dag van de week wel adresjes) vraag ik hem naar zijn beweegredenen. Anti-materialisme, budgetteren en creatief zijn blijken de grootste drijfveren. Ik kan slechtere redenen bedenken.

Helaas wordt het dumpster diven steeds moeilijker. Grote supermarkten houden hun vuilnisbakken binnen totdat deze opgehaald worden uit angst voor imagoverlies. Dat blijk ook bij de supermarkt die wij aandoen. ‘Jammer,’ zegt Robin, maar met rappe tred vervolgt hij de zoektocht.

Het blijkt al laat te zijn, want de volgende containers zijn bij nadere inspectie al opgehaald of leeg. ‘Je moet er vroeg bij zijn,’ laat hij me weten. ‘Een goede relatie met de winkeliers is ook niet verkeerd,’ vervolgt hij zijn tips.

geitenwollensokker

Maar ondanks de kleine oogst smaakt de daarna gefabriceerde guacamole er niet minder om. Met smaak (en een paar crackertjes) eten we hem op, zittende op kussen op de grond in zijn met tweedehands meubels appartement dat nu, in tegenstelling tot de eerdere maanden, alleen door Robin zelf bewoond wordt. Een groentje van het eerste uur. Maar man, wat een inspirerende vent!

Is dumpster diving jou een beetje te radicaal of teveel voor de duurzame consument 1.0? Probeer dan eens afspraken te maken met winkeliers! Zij hebben misschien liever dat ze weten dat je langskomt dan dat je in hun vuilnisbakken rondneust. Ook sluitende markten zijn handig.

Wil je meer weten over dumspter diven in Nederland? Check dan deze website of de documentaire G(F)oodSamaritans (met onder andere Robin):

Foto: trashwiki.org

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *