no poo: dag roos!

Zes maanden geleden ging ik een challenge aan: no poo. Steeds meer had ik last van roos, en geïnspireerd op vlogger Anna Nooshin probeerde ik mijn haarwasbeurten te beperken tot een minimum. Mijn doel? Geen roos meer en mijn haren eens per twee weken wassen. No poo werd voor mij less poo, en mijn haren kregen alleen maar de Karma Komba van LUSH.

Zes maanden en aardig wat frustraties later moet ik zeggen: het resultaat mag er wezen! Mijn haar houdt het nu ongeveer anderhalve week vol zonder te zeuren, met wat hulp van een knot of vlecht hier en daar. Mijn roos is gewoon helemaal weg, en dat was toch wel het hoofddoel van dit experiment. No poo / less poo heeft voor mij dus zeker gewerkt! Welke tips kan ik geven?

Tip 1: doseer

Wij beschaafde mensen zijn gewend dat shampoo pas goed werkt als hij door en door schuimt. Maar vaak heb je maar een portie ter grootte van een euro nodig. Het gaat vooral om de wortels, de rest wordt met het afspoelen schoon en bevat nauwelijks vet of viezigheid. Zo laat je jouw hoofdhuid ook een beetje met rust.

Tip 2: kies een shampoo die bij je past

Okay, het klinkt misschien als een open deur, maar ik heb gemerkt dat mijn haar het fijn vind om met de shampoo bar van LUSH gewassen te worden. Het is een wat agressievere zeep, maar met mijn roos en het weinig wassen is dat juist wat ik nodig heb. Je komt er maar op één manier achter wat het beste voor jou werkt en wel door uit te proberen. Vraag aan vriendinnen of vrouwelijke familieleden of je hun fles een maand mag gebruiken, dan kun je simpel testen zonder een hele voorraad halflege shampooflessen in jouw badkamerkastje te hebben.

No poo is niet voor pussies!

Tip 3: heb geduld!

Je kunt geen resultaten in weken verwachten. Ja, de eerste maand(en) voel je je misschien wat viezer. Probeer anders tussendoor je haar om te spoelen voor een frisser gevoel. Maar less po (en zeker no poo) vergt wat van jouw uithoudingsvermogen en doorzettingskracht. Het is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

mijn haar voor de #lesspoo challenge

au natural met #kokosolie als conditioner #nopoo #lesspoo #naturalbeauty

Een foto die is geplaatst door José de Jong (@green_and_the_cities) op

Meteen ook even een kleine disclaimer: ik heb best wel stevig en vol haar. Hierdoor kan mijn haar wat langer zonder shampoo. Maar heb jij wat dunner of futlozer haar, dan heeft jouw haar misschien wel behoefte aan wat meer wasbeurten. Je moet vooral uitproberen wat het beste voor jouw haar is en je zult zien: je hoofdhuid zal je belonen. Mijn haar heeft in ieder geval een stuk meer slag gekregen! En ja, dat kan door de zwangerschapshormonen te maken hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat dood haar (en dat is het nou eenmaal buiten de scalp) opééns gaat krullen. Bovendien is mijn haar de afgelopen maanden alleen maar langer (lees: zwaarder) geworden, dus de ballon van korter haar gaat ook niet op. Al met al ben ik in ieder geval een voorstander van less poo!

Zou jij less poo of no poo overwegen?

Liefs, José

Foto’s advertenties: twitchery, 1950sUnlimited

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *