nooit meer vlees eten na de nationale week zonder vlees?

Voor wie het nog niet had meegekregen: deze week was het de Nationale Week zonder Vlees. Nou staat hier in huize green and the cities vlees nou niet echt vaak op het menu. Stiekem, beetje bij beetje, is dat stukje vlees uit mijn kookrepertoire geslopen. Omdat curries met kikkererwten of linzen zo lekker zijn. Omdat chili sin carne net zo lekker is als con. Omdat wij nooit AGV (aardappels, groente, vlees) eten. En omdat ik de laatste tijd de geur van geruld gehakt eigenlijk hartstikke vind stinken. Maar deze week was opeens wel letterlijk de week zonder vlees.

Dinsdagavond, tijdens een portie spitskooljambalaya, declareerde lief opeens: ‘Ik denk dat ik geen vlees meer ga eten.’ Je kunt je wel voorstellen dat ik enigzins flabbergasted was. Mijn hubbie, de self proclamed fitnessjunkie met een PT-diploma op zak, verklaart geen vlees meer te willen eten. Mag ik even een momentje?

Nou zul je zeggen ‘goed gedaan José, die propoganda werpt zijn vruchten af’, maar niets is minder waar. Okay, vlees bereiden deed ik haast niet maar ik was niet te beroerd een kipfiletje voor lief te bakken voor de broodnodige proteïne. En ik verbood hem ook niet een blikje tonijn te roeren door ons avondeten (al ging dat wel onder protest want overbevissing). Maar voor mij mag toch iedereen kiezen wat die op zijn bord legt, ons aapje uitgezonderd.

Misschien heeft het kijken naar Forks over Knives een steentje bijgedragen. Misschien hebben al die wereldgerechten geleerd dat smaak komt van verse groenten en kruiden. Of misschien is het wel een samenraapsel van ervaringen en nieuwe inzichten. Maar feit blijft dat we ons nog meer gaan verdiepen in vaker plantaardig eten. Want hoe zorg je dat je na je work-out de nodige eiwitten binnenkrijgt voor goed spierherstel (behalve dan die heerlijke pindakaas-banaan-shake)? En op welke manier voorkom je dat je tekorten oploopt? De tijd zal het leren. Maar één ding weet ik zeker: het wordt een smakelijke zoektocht.

Liefs, José

Related Post

José de Jong

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *