wat ze je niet vertellen als je zwanger bent

Als zwangere vrouw kun je niet wachten tot de dag dat je jouw kleintje vast mag houden. Bijna negen maanden lang tel je af naar Het Grote Moment. Maar als je jouw wondertje dan eindelijk in je armen mag sluiten kom je er ineens achter dat die wolk niet altijd zo roze is. Wat zijn de dingen die je als zwangere niet weet?

adembenemend

Je conditie is ruk. Ja, je weet dat ze zeggen dat een bevalling is als het lopen van een marathon, maar zelfs als je er goed uit komt (en ik durf wel te zeggen dat ik me redelijk goed voel, geen “ik ben door een vrachtwagen overreden” perikelen voor mij), moet je letterlijk en figuurlijk in vorm komen. Al na een klein stukje lopen ben je buiten adem en zoeken je ogen naar een bankje. Maar het komt goed. Zeggen ze.

baby love ? #duurzaamouderschap #duurzameduedate #proudmommy #mommyblogger

Een foto die is geplaatst door José de Jong (@green_and_the_cities) op

maxi

Heerlijk was het: negen maanden lang geen menstruatie. Maar dat wil je lichaam weer lekker inhalen en dus is het weer vloed in de rode zee. De maxi-maandverbanden en netbroekjes uit je kraampakket heb je niet voor niets ontvangen. Niets is zó onsexy als die kraamverbanden. Maar het hoort erbij. En na zo’n bevalling voel je je allesbehalve sexy.

gebroken

De nachten zijn gebroken omdat jouw baby ook ’s nachts gevoed moet worden. Dat is een feit dat ze je wel vertellen als je zwanger bent. Maar je kunt je werkelijk niet voorstellen wat dat inhoudt totdat je het zelf ervaart. In mijn geval – ik geef borstvoeding – betekent het dat ik twee onderbrekingen van een uur heb (voeden + verschonen) en je wordt er echt suf van. Tuurlijk, je went eraan, maar het is even iets om je op voor te bereiden. Neem dus je rust vooraf zo lang het kan!

? you are the sunshine of my life!”? #duurzameduedate #draagpracht #draagdoek #tweedehands #mommyblogger

Een foto die is geplaatst door José de Jong (@green_and_the_cities) op

let it go

En voortbordurend op die gebroken nachten… Voordat die kleine er is neem je je stellig voor om niet zo’n toegevende ouder te worden. Nee, als die dreumes huilt dan haal je ‘m niet uit bed, die laat je rustig even liggen om zelf in slaap te komen. En op het consultatiebureau zeg je braaf dat jij jouw kleintje altijd in het eigen bedje laat slapen. Maar fast forward to reality: als je al ervoor gezorgd heb dat ‘ie gevoed/verschoont is, dan ben je ook wel eens radeloos en ben je allang blij als hij/zij heerlijk in jouw armen ligt te dommelen. Het is niet ideaal maar wel de realiteit.

roze?

‘Als je jouw baby dan eindelijk in je armen mag houden vergeet je die (helse) bevalling wel.’ Not, in ieder geval niet voor mij. Misschien is het mijn nuchtere Hollandse aard maar ik kan me nog levendig alles van de bevalling herinneren, van de eerste weeën tot het strippen, het breken van mijn vliezen, die knip tot de persweeën en het onwerkelijke gevoel dat dat kleintje net nog in mijn buik zat. Nee, voor mij geen oermoedergevoelens en roze wolk maar langzaam groeien in mijn moederrol en een realistische kijk op het leven. Maar hey, dat is voor iedereen weer anders.

roze!

Maar zo negatief als dit alles klinkt, zo mooi is het ook om zo’n klein wondertje te zien dat volledig afhankelijk van jou is. Gister had ik zo’n dozig geluksmomentje toen ik voor het eerst een volledige was met kleertjes van Marius aan het ophangen was. En af en toe, als ‘ie zo schattig in mijn armen ligt na een voeding, moet ik me inhouden om hem niet compleet plat te knuffelen. Ja, af en toe ben ik blij dat we geen behang hebben maar de aanblik van mijn engeltje maakt dat allemaal weer goed.

Wat heeft jou verrast aan het nieuwbakken ouderschap?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

4 Comments

 1. Echt een leuke site heb je (vind vooral de namen van de SATC dames leuk bedacht!), ben je gelijk gaan volgen. Heb zelf geen kindje, ben ook niet zwanger, maar vind het hier en daar wel leuk om eens te lezen over ervaringen van anderen. Geniet lekker van je kruimeltje :)

  • Hi Galina,

   Wat leuk om te lezen! Jouw blog mag er ook zeker wezen :) Genieten gaat zeker lukken hoor!! :D

   Liefs, José

 2. En wassen zal je.. Zijn dat wasbare luiers aan de lijn?
  Als ze eenmaal aan de buikloop gaan, gewoon naar de Pampers grijpen! ?

  • Hi Martine,

   Dat zie je goed, het zijn de Bamboo Classucs van TotsBots. Tot nu toe ben ik erg tevreden (maar daarover binnenkort meer!), maar als wegwerpalternatief hebben wij de ecoluiers van Naty en daar zijn we ook zeker blij mee.

   Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *