plantaardige proteïne vs. dierlijke eiwitten | dinsdag dilemma

Met een fervent fitnesser in huis heb ik altijd de discussie over mijn voorliefde voor plantaardige avondmaaltijden. Want ja, die eiwitten he? Nou eet lief inmiddels zijn eitwitten verspreid over de hele dag maar toch blijft er die discussie. Want die dierlijke eiwitten zijn nou eenmaal makkelijker aan te komen dan plantaardige, toch?

Op YouTube volg ik sinds korte tijd Mic. the Vegan. In heldere filmpjes legt hij alle ins en outs van een vegan lifestyle uit en vertelt hij over de zin en onzin van een plantaardige lifestyle.

Daarnaast raadpleegde ik tijdens mijn zwangerschap het boek Vegan for Her. Desalniettemin zie ik mijzelf als een noob als het aankomt op plantaardig eten. Ook al is één vak van mijn Expedit-kast gewijd aan plantbased goodness. Daarnaast ben ik niet een overtuigd vegan, al probeer ik wel bijna al mijn avondmaaltijden veganistisch te maken. Toch vraagt lief me met enige regelmaat vlees te bereiden, of kiest hij ervoor om een kipfiletje of een blikje tonijn (dat laatste is voor mij sowieso een discussiepuntje want: overbevissing) te eten bij mijn vegan maaltijd. Ik ben de laatste die een ander mijn overtuigingen wil opleggen maar toch doet het me soms een beetje pijn. En wat met Marius, hoe geef ik hem een gevarieerd eetpatroon?

diner voor twee met deze veganist linzensalade bomvol proteïne #whatveganseat #veggie #dinnerfor2 #plantaardig #linzen

Een bericht gedeeld door José de Jong (@green_and_the_cities) op

Bonen en peulvruchten lijken mij een goede basis voor eiwitten voor kleintjes, maar sommigen raden die weer af omdat de darmpjes van die wurmpjes daar nog niet aan toe zijn. Bovendien schijnen plantaardige eiwitten niet zo goed door het lichaam opgenomen te worden en wil ik de beste start voor Marius. En zo lijkt iedereen die maar iets met voeding te maken heeft weer een andere mening te hebben. Als nieuwbakken moeder kan ik je toegeven dat dat best verwarrend kan zijn.

Momenteel is hij gelukkig met 7,5 maand nog niet van eiwitten afhankelijk van wat ik hem voorzet maar krijgt hij de beste super food die er bestaat (geen kritiek op flesvoedende mama’s hoor!): moedermelk. Daarom kan ik nog even doorgaan met discussiëren en (internet)researchen, dus alle input van jullie is ook zeker van harte welkom!

Wat vind jij: (volledig) vegan of toch omnivoor?

Liefs, José

P.S.: Wil je wat meer lezen over veganistisch eten voor baby’s? Lees dan vooral ook even verder op veganisme.org, gezondheid.be en thedailymilk.nl.

Foto bovenaan: paddenstoelenrisotto

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *