[prinsjesdag 2014] marianne thieme goes green(washing)

Prinsjesdag is zo’n dag met twee boodschappen. Enerzijds is deze derde dinsdag van september politiek gezien erg belangrijk; in zijn troonrede laat WimLex weten wat de regering voor ons in petto heeft in het nieuwe jaar. Anderzijds is het dè modeshow voor hoeden; de hoedjesparade verslaan de inhoud als het nieuwswaardigheid aankomt. Gelukkig geven sommige dames inhoud aan hun uiterlijk! 

De duurzame dames zijn eigenlijk op één hand te tellen. Net als vorig jaar zetten de dames van de Partij voor de Dieren en Carla Dik-Faber (CU) hun idealen in het spotlicht door middel van hun hoofddeksels en outfits. Maar wat doen zij dit jaar?

Marianne Thieme maakt op Prinsjesdag een statement tegen greenwashing in het kabinetsbeleid. Ze draagt een door Erny van Reijmersdal ontworpen jurk met 100-eurobiljetten. De biljetten symboliseren de financiële belangen die het kabinet opnieuw hoogste prioriteit geeft. De groene stola en hoed vormen het symbool van greenwashing: het met groene woorden camoufleren van een kil en natuuronvriendelijk beleid. Thieme roept het kabinet op daadwerkelijk groene maatregelen te treffen in plaats van steeds business as usual voorrang te geven en dat te maskeren met zogenaamde duurzame maatregelen.

Thieme: “Het Kabinet onttrekt zich aan de eigen verantwoordelijkheid, terwijl het eindelijk groen licht zou moeten geven voor een echt milieu- en diervriendelijk beleid. Ruil groene idealen niet in voor loze beloften, is de boodschap die ik vandaag uitdraag. Eurotekens in je ogen vertroebelen het zicht op wat er werkelijk aan de hand is in de wereld. Grondstoffen kun je niet onbeperkt kopen of uit bomen schudden. Onze reserves raken op. In plaats van het probleem bij de kern aan te pakken, plegen we roofbouw in de landen waar nog grondstoffen zijn. En degraderen we arbeid in eigen land tot niet meer dan de brandstof van de economie. Groene ambities gaan niet over geld, maar over de toekomst van onze planeet en over het geluk van huidige en toekomstige generaties. Laat geld niet het nieuwe groen zijn!”

Ik moet zeggen dat ik niet helemaal weg ben van deze outfit. Het jurkje is van een klassieke snit, maar het printje doet dat teniet en maakt het weer een beetje tacky. En voor zover ik weet is er geen gebruik gemaakt van een duurzame stof. Jammer, zeker aangezien ik vrees dat dit jurkje niet vak gedragen zal worden. De stola is weer echt zo’n typisch kledingstuk met kreet wat Thieme typeert. Daarentegen ben ik helemaal weg van haar hoed en kapsel. Een stuk netter dan de koksmuts uit 2009 en de marinierspet uit 2011. Niet de beste outfit, maar zeker ook niet de slechtste uit haar kledingverleden!

Ben jij weg van Marianne Thieme’s outfit voor Prinsjesdag?

Liefs, José

Foto’s: Partij voor de Dieren

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *