[recept] linzenlapjes: zelfgemaakte vegaburgers

Vegetarisch eten, voor de één is het met de paplepel ingegoten, voor de ander is het geen gesneden koek. In haar zoektocht een kleinere voetafdruk op de wereld achter te laten maakt  Green and the Cities’ José wekelijks een vegetarisch of veganistisch gerecht. Noemt het een cursus flexitariër voor groentjes. Deze keer maakt ze zelf vegaburgers.

Vegetarisch eten, je doet het vaak óf met vleesvervangers zoals notenburgers, of zonder de geijkte vleesvervangers en met meer kaas/ei/champignons/cashewnoten. Maar als je eens zelf wil kokkerellen omdat je zo invloed wil hebben op de hoeveelheid? Dan maak je zelf vegaburgers. Erg makkelijk dankzij dit recept. Het enige dat je een beetje nodig hebt is tijd en gevoel.

Bij een boekenmarkt in mijn dorpshuis (ja, ik woon in een heus dorp) kwam ik een super oud kookboekje tegen. Ik bedoel, kijk alleen al naar het design en hoe vergeeld de bladzijdes zijn! De titel 100 Recepten voor een vleesloze dag; Lekkere en pittige vegetarische alternatieven sprak me wel aan, en ik vroeg me af hoe vega’s dat toch deden, vleesloos eten way back. Mijn eerste probeersel zijn de Linzenlapjes.

Linzenlapjes / vegaburgers

Eigenlijk voor vier personen, maar in de vastentijd is een iets dikker linzenlapje geen overbodige luxe!

Ingrediënten:

1 kopje linzen (dat is een half groot blik)
1 uiNootmuskaat naar smaak
Tamari naar smaak (maar ik gebruikte ketjap)
Bouillonkorrels (of poeder)
1 ei
3 el (boekweit)meel
(zonnebloem)olie

Bereidingswijze

Allereerst moet je de uitgelekte linzen fijnprakken met een vork (een keukenmachine voldoet ook, maar dat vond ik teveel zooi voor dit experiment en ik wilde nog wel wat bite behouden). Fruit de fijngesneden ui en voeg deze dan toe aan de linzenprak. Voeg dan het meel en de kruiden/tamari toe en proef. Is dit een beetje de smaak die je wilt hebben? Meng vervolgens het ei door het geheel. Als je alles nog te blubberig vind, voeg dan gerust nog wat bloem toe.

Bak vervolgens in de olie. Wees niet bang als het nog niet een superstevige substantie is, door het ei erin zal alles nog stollen en gebonden worden. Keer om en voila: je eigengemaakte vegaburger! Lekker met ovengebakken aardappeltjes (recept binnenkort!) en hartige groente.

Heb jij een recept om zelf vega aan de slag te gaan? Laat het weten en wie weet zie jij jouw recept op GreenandtheCities.nl!

Related Post

José de Jong

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *