recept | perziken clafoutis

Als ik een avondje of zondagmiddag alleen thuis ben, komt mijn innerlijke Martha Steward helemaal naar boven. In gedachten ruik ik dan al vanille en zonder ook maar iets te doen proef ik een vleugje citrus. Als ik een avondje alleen thuis ben, sla ik aan het bakken. En gisteravond was het niet anders. Perziken gekocht bij Lidl hadden het gehad; ze kregen het huidje van een 80-jarige en groene harige plekken. Ik kon maar één oplossing bedenken: een overheerlijke overrijpe perzikenclafoutis!

Van Puck Kerhoven’s Het Nieuwe Kliekjesboek leerde ik dat clafoutis namelijk hèt gerecht bij uitstek is om overrijp fruit te verwerken. Clafoutif is een soort mengeling tussen een cake en een pannenkoek en kun je het beste omschrijven als een “natte” cake. Het recept is echt super simpel! Je hoeft geen Rudolph van Veen te zijn om een ovenheerlijke clafoutis te maken.

Clafoutis met overrijpe fruit

Voor zo’n 6 stukjes taart

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram fairtrade rietsuiker
  • 30 gram biologische roomboter + extra om in te vetten
  • 200 ml biologische melk
  • Circa 500 gram (over)rijp fruit
  • Een lage taartvorm, bijvoorbeeld een quichevorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 ˚C voor een heteluchtoven. Vet de taartvorm royaal in.

Meng alle ingrediënten, behalve het fruit, met een handmixer of garde. Snijd het fruit in stukken (deze mogen best wel wat chuncky zijn) en meng ze door het beslag. Giet het beslag in de vorm. Als er wat fruit uittsteekt, feel free om ze wat meer onder het beslag te duwen.

Doe de clafoutis in de oven en draai de temperatuur terug naar 175 ˚C. Bak de fruitcake circa een half uur en laat afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bon appetit!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *