[recept] vegan koolraapstamppot met pinda’s

Stamppot en pinda’s? Wat een rare combi! Sinds gister is voor mij de Vastentijd ingegaan (de tijd na Carnaval (en het soms bijbehorende zuipen, waar ik als “boven de rivierder” niet aan doe – wél  de lasten, niet de lusten dus), en dus een tijd van soberheid. Voor mij betekent dat vooral niet snoepen (geen biskwietjes bij de thee dus meer) en geen heerlijke cocktails. Ook mijn voornemen om mijn vleesconsumptie te minderen is sterker geworden. Vandaar een vegan recept met dank aan Lisette Kreischer!

Vegan koolraapstamppot met pinda’s

Voor met zijn tweetjes

In Lisette’s kookboek Ecofabulous koken in alle seizoenen vond ik een winters recept voor een stamppot. Nou lijkt het misschien wel lente, maar een stamppot gaat er bij mij eigenlijk altijd wel in. Living on a budget waren walnoten mij wat te duur, dus vandaar het gebruik van left over ongezouten pinda’s.

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen in de schil, in plakjes gesneden
  • 500 gr koolraap, geschild en in stukjes gesneden (dat is me toch een klusje!!!)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 handjes ongezouten pinda’s
  • 200 gr sla (ik gebruikte een eikenbladmelange van de ap, maar het recept vroeg om veldsla)

Bereidingswijze

Kook de aardappels en koolraap met wat zout in water (tot halverwege de groente is voldoende, dan kookt het water sneller en bespaar je energie, Dorien Soons). Fruit de ui in wat olie, en voeg de pinda’s toe als de ui begint te glimmen. Bak ze rondom bruin en zet het gas uit.

Als de aardappels en koolraap gaar zijn (na ongeveer 20 minuutjes), zet je het gas uit en laat je ze nog 5 minuten nagaren. Giet af, vang het kookvocht op, en stamp. Als het te droog is, voeg dan wat kookvocht toe. Voeg daarna de ui, pinda’s en beetje bij beetje de sla toe en stamp mee. Eet smakelijk!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *