recept | zelfgemaakte mueslirepen

Mueslirepen, ze zijn de go-to snack van fitgirls all over the world. Je voelt je helemaal gezond na zo’n bar boordevol noten, zaden, granen en een beetje chocolade. Op de Nationale Gezondheidsbeurs afgelopen weekend kwam ik de stand van Eat Natural tegen, bekend van de mueslirepen die je ook handig op het station kan kopen. En ook wij kochten de repen tegen een mooie kortingsprijs. Maar zijn ze zo wel gezond? Melkchocolade als eerste ingrediënt in een “gezonde reep” klinkt helemaal niet zo gezond. Ook gedroogde veenbessen (beter bekend als cranberries, boordevol toegevoegde suikers) en gepofte rijst (wederom met suiker) klinken healthier dan ze daadwerkelijk zijn. Daarom besloot ik mijn eigen mueslireep te maken. Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat: zelfgemaakte mueslirepen!

wat gebruikte ik voor ca. 10 mueslirepen?

  • 185 gram walnoten in schil (75 gram zonder schil)
  • 80 gram havervlokken
  • 35 gram ongezouten pinda’s
  • 265 dadels met pit (190 gram zonder pit)

Voor de smaak voegde ik nog 40 gram extra pure chocolade toe. Geraspte kokos is ook een heerlijke smaakmaker! Verder is een brownie- of quichevorm en wat bakpapier wel handig.

recept mueslirepen

stap 1:

Eigenlijk is het belachelijk simpel. Maak de noten klein door middel van een keukenmachine, een vijzel of simpelweg een mes. Ook een handige hack: doe ze in een stevig plastic zakje en bewerk deze met een deegroller.

stap 2:

Snijdt de dadels kleiner met de hand of keukenmachine. Meng alle ingrediënten totdat je een soort deegje krijgt. Uiteindelijk gaat het een beetje op gevoel, dus voeg desnoods wat meer dadels (of honing als je niet veganistisch bent) toe voor meer plakkerigheid. Appelstroop lijkt me ook een goede vervanger al weet ik dit niet zeker.

stap 3:

Smeer uit in de vorm die je al bekleed hebt met bakpapier. Bak op 200 graden voor 15 minuten et voila: je hebt zelfgemaakte mueslirepen!

stap 4:

Snijdt in mooie repen of punten voor het ideale snoepgevoel. De mijne waren iets te lang gebakken, dus het zijn brokken geworden. De mueslirepen kun je nog verder laten uitharden in een afgesloten koektrommel en zo een paar dagen bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook. Raw foodies kunnen de repen ook laten uitharden en kiezen uiteraard voor ongebrande pinda’s. Varieer naar hartelust met noten en zaden naar jouw smaak!

Nog een tip: gooi de losse stukjes vooral niet in de GFT-bak! Ze zijn heerlijk over jouw ontbijtje van (soja) yoghurt als een soort zelfgemaakte cruesli.

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *