red de bij, tuinier gifvrij!

Bijen zijn misschien erg vervelend omdat ze kunnen steken, maar wist je ook dat deze bezige insectjes essentieel zijn voor heel ons leven? Als er geen bijen zouden zijn, zou al het voedsel dat verbouwd wordt niet bevrucht worden en konden wij dus niet eten. Hele nuttige beestjes dus! Maar waarom vergiftigen en verdrijven wij onze bezige bijtjes dan? Dat vroeg Greenpeace zich ook af, en daarom startte het de campagne “Red de bij, tuinier gifvrij”. Om kennis te maken met dit goede doel bestelde ik een informatiepakketje.

En nee, die zat niet vol met de lelijke feiten over hoe zielig die bijtjes wel niet zijn. Nee, in plaats daarvan wordt juist op een mooie manier aandacht gevraagd voor dit diertje. Want weet je, heel veel van de bestrijdingsmiddelen die we gebruiken doden bijen, en dat terwijl we prima zonder kunnen!

wortel + prei = geen wormen

Last van luizen? Gebruik dan een mengsel van één deel spiritus, één deel vloeibare groene zeep en één deel lauwwarm water en spray dit op dat ongedierte. En afrikaantjes en lavendel zijn natuurlijke luizenverdelgers! Wortel naast prei houdt wormen weg. Prei op zijn beurt houdt vliegen weg van kool en wormen hou je uit de kolen weg met munt ertussen gepland. Knoflook, basilicum en ui zijn ook handige insectverdrijvers.

vogelhuisjes en donkere plekjes

Naast planten zijn andere diertjes ook heel behulpzaam. Je moet ze alleen wel welkom heten. Met een vogelhuisje haal je koolmeesjes binnen. Donkere plekjes verwelkomen kikkers, padden en egels.

rooms available

Met een bijenhotel geef je deze waardevolle diertjes een goed onderkomen. Op hele simpele wijze kun je een bijenhotel bouwen. Ik heb ze al op vele plekken gezien en ze zijn zeker een leuke eyecatcher. Check ook deze handleiding van Greenpeace:

Bovendien zat er nog een heel leuk zakje zaadjes in het pakketje. Uiteraard helemaal bio! Hierin zit een mooi mengsel van zaadjes, waaronder gele mosterd, goudsbloem, dille en zonnebloem. Helemaal tof!

Ik hoop dat je hiermee (letterlijk en figuurlijk) wat bewuster gaat tuinieren. Red de bij, tuinier gifvrij! Ga jij aan de slag met deze tips? Let me know!

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *