[report] excursie eten uit de natuur

Green and the Cities houdt van luxe. Hakjes aan, lipjes gestift en gaan met die fairtrade banaan! Maar af en toe is het zó heerlijk om van die gebaande paden af te wijken! Om je weer helemaal kinds te voelen en lekker “de paden op, de lanen in”. In de geest hiervan maakte José al eens een wilde stamppot met het onkruid paardenbloem. Vandaag lees je een report over hoe je kan eten uit de natuur.

Je zou het niet verwachten, maar vroeger droomde ik ervan zelfvoorzienend te leven. In gedachten volgde ik sporen van prooidieren en zocht ik naar eetbare planten. Het IVN bij mij om de hoek organiseerde eerder al de excursie “eten uit de natuur”. Jammer genoeg kon ik toen niet, maar nu heb ik een tweede kans!

Op een met regen bedreigde zondagochtend meld ik me – brak van nu al geslaagd weekendje – bij het bezoekerscentrum van “mijn” Twiske. Ik zie een groep staan van ouders met basisschoolgaande kinderen, oudere vriendinnen én een jonger vriendinnengroepje. Wat een diversiteit! In het midden staat Carla de Bruijn. Zij zal als natuurgids bij IVN Amstelveen ons langs alle schatten die de natuur ons te bieden schijnt te hebben leiden.

We hebben nog geen twee stappen gezet, of we worden al gewezen op de salademooimakers madeliefjes. Supereetbaar, zo blijkt, en ideaal om de sla letterlijk mee op te fleuren! Al gaande attendeert ze ons op bloemen en (nu nog niet aanwezige) bessen waarmee je gelei kan maken (zoals sleedoorn, vlierbloesem en klaver) en bladgroen voor salades en als groenten (paardenbloemblad en brandnetel blijken nuttig!). Maar bij bladgroen geld wel: hoe groter het blad, hoe meer werk om het lekker eetbaar te maken. De natuur blijkt ons veel te bieden!

Akkerdistelbloem is lekker in gelei

 

Perzikkruid kan als groente gebruikt worden

 

van Vlierbloesem en -bessen maak je limonade, gelei en pannenkoeken

 

Voor ik er erg in heb zijn we al twee uur in de wandel en zie ik ons startpunt weer opdagen. Maar dit is nog niet het einde van de excursie. Carla blijkt ook nog eens culinair aangelegd te zijn en laat ons proeven van haar kookkunsten. Rozenbottelgelei, daslookboter en muntchutney zijn maar een paar van de proeverijtjes waarvan we genieten. En de aangebroken potjes mogen ook mee naar huis!

De excursie is omgevlogen. Alle informatie is op me afgeslingerd, en veel ben ik helaas al snel weer vergeten. Het aanbod om een boekje te kopen met tips en recepten neem ik dus ook met twee handen aan! Drie euro, dat is toch een mooie investering voor gratis eten? Meteen staan Vlierbloesemchampagne en Tabouleh met munt op mijn to-cook-list. Als literatuur raad Carla Elseviers gids van eetbare en geneeskrachtige planten (1982) en Food for free aan. En de mogelijkheid om in september een driedaagse cursus te volgen is zeker het overwegen waard! Ik zeg: doen!

Related Post

José de Jong

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *