[review] voetprint cooking (kook)boek

Sinds ruim een jaar kook ik af en toe vleesloos. Je zult vast denken dat ik het eten van dieren zielig vindt. Maar dat is niet helemaal zo. Mijn hele verduurzaamde levensstijl staat vooral in het teken van het verminderen van mijn CO2-voetafdruk, en aangezien dieren aardig wat impact op onze planeet hebben (niet alleen omdat ze nou eenmaal mest produceren, maar ook omdat ze (waardevolle) gewassen eten) eet ik flexitarisch. Vandaar dat ik benieuwd was naar Voetprint Cooking; Weet hoe groen je eet van Dorien Soons.

hoe groen is het?

De titel zegt het eigenlijk al: weet hoe groen je eet. De NOS melde ooit: ‘Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.’ Dit boek gaat in op milieuvriendelijker koken. Het eerste deel gaat over het koken zelf. Wat zijn de meest milieuefficiënte kookmethodes? Hoe verkort je jouw energieverbruik? En welk ingrediënt heeft de minste impact? Door de handige tabelletjes weet ik nu dat je kasgroenten beter kan vermijden, je beter water op het fornuis kan koken en dat linzen nog meer ijzer leveren dan vlees. En tot mijn verbazing: groente in blik en pot is beter dan diepvriesgroente. Erg handig!

Het tweede deel is echt een kookboek. Net zoals veel kookboeken is Voetprint Cooking opgedeeld in hoofdingrediënten: vleesvervangers (seitan, vegavlees, tofu, tempeh en quorn), peulvruchten (linzen, witte en bruine bonen, split-, kikker- en doperwten en pompoen), noten (walnoten, pijnboompitten en gemengde noten), paddenstoelen (champignons, portobello’s en gemengde paddestoelen), vis (meerval, schelvis, forel, snoekbaars, witvis en tilapia), eieren en kaas. Onder elk recept staan ook nog eens een aantal voetafdrukjes, waardoor je gerechten onderling kan vergelijken. Eventuele bijgerechten of gebruik van vlees worden ook met voetafdrukjes toegelicht.

gebakken brie met knoflookbrood

En uiteraard is het boek gedrukt op FSC-gecertificeerd papier!

het gebruik      

Ik moet zeggen dat ik de recepten nog niet gebruikt heb. Maar dat zegt eigenlijk niets, omdat ik kookboeken vooral gebruik ter inspiratie. En het voorste gedeelte heb ik veelvuldig geraadpleegd.

wel kopen omdat…

… überdandy Jort Kelder (oh, wat vind ik hem toch leuk sinds zijn presentatie van Goed Goud en zijn programma Hoe heurt het eigenlijk?) het boek aanprijst:

Daar ik zelf weinig voetafdrukken in de keuken achterlaat, beveel ik iedere keukenprinses Dorien Soons’ voetprintcooking van harte aan. Een betere wereld begint aan tafel.

niet kopen omdat…

… je niet wil nadenken welke impact jouw maaltijden hebben.

meer info

Voetprint Cooking: Weet hoe groen je eet kun je bestellen via de website van Dorien Soons. Je betaalt € 17,95 plus € 4,50 verzendkosten. Check ook Doriens inspirerende blog!

Ik hoop dat je hierdoor geïnspireerd bent. Binnenkort een blog over mijn favo vega kookboeken!

Liefs, José

Foto: Voetprint Cooking

Related Post

José de Jong

3 Comments

    • Hi Dorien,

      Graag gedaan! Ik vond trouwens op jouw blog het artikeltje over vegetarisch in kooktijdschriften geweldig! Wat een inspiratie! Daarop baseerde ik mijn artikelen over The September Issues.

      Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *