soda: de musthave voor jouw schoonmaakkastje!

Op sommige punten ben ik heel nieuwerwets (ik heb al tijden een tablet en al redelijk vroeg een smartphone), maar op andere vlakken hou ik meer van old skool. Dat zich dat niet alleen in mijn kleding en serviesgoed uit, bleek afgelopen weekend wel met een meidendagje met vriendinnen M, N en S. de laatste was net verhuisd en had schattige weckpotjes staan, en op mijn vraag waar zij ze kocht zodat ik ze voor mijn soda kon aanschaffen, werd ik raar aangekeken. Soda?

Ja, met soda kun je heel wat moois uitrichten! Check deze vier handige tips:

soda om pannen uit te koken

Alle moeite ten spijt wil het mij nog wel eens gebeuren dat mijn aardappels of pasta aankoken/aankookt. Maar hoe krijg je zo’n zwarte stinkende laag uit jouw pan? Super makkelijk: kook je pan uit met een laagje water en een paar eetlepels soda. Zet, wanneer het kookt, op een laag pitje. Soms zijn er meerdere pogingen en een staalwolletje nodig, maar dan is je pan weer zo goed als nieuw!

http://3.bp.blogspot.com/-7fTJbAA7kCE/T5LQ-RrMLAI/AAAAAAAALNs/c6wA05qrPVU/s1600/SDC10141.JPG

soda om zilver te poetsen

Zilveren bestek en sieraden zijn mooi, maar oei wat worden ze soms zwart! Ook hiervoor is er een soda-oplossing: leg de glanzende kant van zilverfolie in een ovenschaal, strooi hier soda overheen en verdeel het zilverwerk over het folie. Zorg ervoor dat alles het aluminium raakt. Giet hier kokend water overheen en let the magic happen! Let op: steentjes op sieraden enzo vinden dit niet zo leuk! Check ook dit filmpje van Serena Verbon van Beautylab:

soda om gootstenen te ontstoppen

Je weet het wel dat je jus niet door mag spoelen, maar af en toe gebeurt het wel eens dat er wat vet in je gootsteen terecht komt. Of door een goede hoeveelheid haren en vettigheid loopt je doucheputje niet door. Doe dan een paar eetlepels soda in de gootsteen en giet hier ruim kokend water overheen. Als alles gaat borrelen weet je dat de soda zijn werk doet!

soda om zelf schoonmaakmiddelen te maken

Vroeger waren sommige dingen beter. Wil je geen hardcore schoonmaakmiddelen gebruiken door allergieën of omdat je de kleine veilig op wil laten groeien? Doe dan wat grootmoeder deed en ga zelf aan de slag! Check deze twee reportages van Kassa Groen:

Ik hoop dat je 1001 ideeën opgedaan hebt om met soda aan de slag te gaan! En remember: berg het goed op, anders moet je met een pikhouweel aan de slag! Heb jij nog handige soda-tips?

Liefs, José

Foto sodablik: joostmarcellis via Flickr

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *