to dye or not to dye | dinsdag dilemma

Kleding een tweede leven, dat vind ik dus het leukste dat er is. Okeej, na Marius dan.. Maar kleding die weer (her)gebruikt kan worden, daar word ik dus blij van. Eén manier om kleding meteen een boost te geven is door het te verven. Maar ja, is dat nou wel zo duurzaam?

pro: everlasting love

Aan de ene kant betekent het dat ik kleding weer ga dragen. Zo verfde ik een jasje dat vlekken had in een andere kleur en droeg ik het weer met plezier. Het houdt in dat je niet iets nieuws koopt en dat scheelt natuurlijk weer grondstoffen en energie. Ideaal bijvoorbeeld wanneer je jouw haar geverfd hebt of een kleurtje hebt opgedaan en een kledingstuk je niet meer staat.

con: milieubelasting

Daar tegenover staat wel dat je letterlijk afvalstoffen het milieu gooit. Je verft een kledingstuk en dat gaat linea recta het riool in. Nee, het komt gelukkig niet terecht in de natuur. Maar het moet er wel weer uit gezuiverd worden. Daarnaast gebruik je schoon drinkwater. Waterbedrijf Vitens schat in dat je zo’n 53 (!) liter drinkwater gebruikt voor een wasbeurt.

the alternative: go natural

Er bestaat ook de mogelijkheid om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Ben je niet zo crea bea? Bij Ecotex verkopen ze kant-en-klare poeders waarmee je kleding kunt verven.

wat vind jij?

Nu heb ik een jumpsuit in een zandkleur die niet bij mijn ondertoon past. Ik zit dus te twijfelen: moet ik hem verven of niet. En als ik hem verf, dan met reguliere kleurstof of natuurlijke? Of is naar de kringloop brengen toch duurzamer omdat hij dan opnieuw gebruikt wordt?

Wat vind jij de beste optie?

Liefs, José

Infographic: Vitens

Related Post

José de Jong

2 Comments

    • Dank je Marlieke. Wat vind jij een fijner gevoel: een nieuw “eerlijk” kledingstuk kopen of een oud kledingstuk repareren en verven?

      Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *